Het perfecte...dierenverblijf

Deze bioloog weet aan welke eisen een goed dierenverblijf moet voldoen: ‘Kijk: het perfecte dierenverblijf bestaat niet’

Gea Karssemeijer is bioloog, gespecialiseerd in ethologie: diergedrag. Zij weet aan welke eisen een dierenverblijf moet voldoen.

Gea KarssemeijerBeeld Jérôme Schlomoff

‘Kijk: het perfecte dierenverblijf bestaat niet, maar we hebben er bij de bouw van Wildlands wel heel erg goed over nagedacht wat ideaal zou zijn. Het nieuwe verblijf moest kloppen voor onze dieren, die we meebrachten uit Dierenpark Emmen. Rimbula –een van onze drie verblijven- is héél goed, voor de dieren is het beter dan wat ze vroeger hadden.

‘Strikt genomen is Rimbula een kas. De temperatuur varieert er altijd tussen de 15 en de 25 graden. Het regent er elke nacht, uit de beregeningsinstallatie die vast zit aan het dak. Deze kas is een ‘wereld’, niet een plek die één werelddeel symboliseert. Het klimaat in Rimbula is warm en vochtig.

CV

Gea Karssemeijer (1958) is adviseur op het gebied van dierenhuisvesting en het combineren van verschillende diersoorten in hetzelfde verblijf. Ze is mede-bedenker van Rimbula in Wildlands. Rimbula kreeg in mei de Diamond ThemePark Award 2018 voor het beste dierenverblijf.

‘We hebben hier veertien soorten vogels. En een heleboel wilde zoogdieren. Olifanten, slingerapen, ringstaartmaki’s, gibbons. En vleerhonden.

‘Als het nodig is, moet je zorgen voor een fysieke afscheiding. De gibbons hebben een eiland. De slingerapen hebben een aparte hoek, met twee eilanden erin. We hebben een aparte plek voor lori’s, kleine papegaaien. Als je niet uitkijkt, vreten die de beplanting aan. Onze tuinlieden hebben zorgvuldig de begroeiing aangepast, zodat er speciale bloemetjes zijn die ze lekker vinden, opdat ze van andere afblijven.

Gea Karssemeijer.Beeld Jérôme Schlomoff

‘Elk individu is anders dan de anderen. Dat geldt ook voor dieren. Elke olifant heeft zijn eigen wensen, zijn eigen problemen. Als je goed oplet, weet je of het dier zich wel of niet thuisvoelt. We hebben drie koeien: vrouwtjesolifanten. Een heeft een baby, een andere is hoogzwanger. Die staan buiten in hun eigen verblijf, met klimplekken en water. We hebben een volwassen man, een bul, en twee puber-bullen. Die staan binnen. Onze oudste olifant is eind dertig.

‘Olifanten leven niet in één groep. Je hebt een mannenwereld en een vrouwenwereld. Olifanten maken verschillende leeftijdsfases door en elke leeftijd brengt andere eisen met zich mee. Daar moet je in je huisvesting rekening mee houden.

‘Volwassen bullen hebben niet zo veel behoefte aan sociaal contact. Eten, vrouwen, slapen en sparren met soortgenoten zijn hun belangrijkste bezigheden.

‘Heel jonge olifanten vinden het het fijnst bij hun moeder en leeftijdgenoten. Jonge olifanten moeten kunnen sparren, uitgedaagd worden om hun wereld te ontdekken. Ze moeten kunnen rennen, klimmen, zwemmen.

Gea KarssemeijerBeeld Jérôme Schlomoff

‘Als ze wat ouder worden – veertien, vijftien jaar – stoeien ze minder en worden ze vervelend. Bulletjes gaan de koeien pesten, ze prikken met hun slagtandjes, bijvoorbeeld. Dan gaan ze naar een ander verblijf.

‘Olifanten zijn intelligente beesten. Ze piekeren zich suf: hoe krijg ik een verzorger zover dat ik krijg wat ik hebben wil. Goede verzorgers zijn essentieel, die snappen wat er met een dier gebeurt en proberen het te helpen. Nee, onze olifanten zijn niet zo opgevoed dat ze niks meer zelf kunnen. Als je deze beesten loslaat in de vrije natuur, gedoseerd, met goede begeleiding, dan redden ze het wel. Dat is wel erg verbeterd sinds ik hier 29 jaar geleden kwam werken. Die dieren waren veel te afhankelijk van mensen. Deze generatie is dat niet.

‘De dieren zijn er niet om te aaien, het zijn wilde beesten. Raak dieren niet aan. Veel mensen willen overal aan zitten. Láát dat. Kíjk gewoon.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden