De zomervolkskeuken: salades, barbecue en andere gerechten voor zonnige dagen

Groentebarbecue

Het is prachtig weer, dus niemand wil in de hete keuken boven de pannen staan sloven. Daarom gaan we buiten, boven een hete barbecue staan sloven. Het afgelopen weekend barbecueden we eerst thuis, toen met vrienden en vervolgens op de sportclub. Lekker hoor, al die spiesjes, worstjes, burgers, ribbetjes en pootjes, maar wel erg veel vlees. Dat kan anders. En nee, dan is het niet minder lekker of minder zomers. Deze hapjes zijn allemaal lekker, maar vooral de gekaramelliseerde ui kreeg applaus. (Tallina van den Hoed)

Franse groenteschotel met gesmoorde sla

'Het is zomer! Vanaf nu wil ik me alleen nog maar klem eten aan jonge tuinbonen en rode bessen, omdat ik ze de rest van het jaar weer moet missen. Overdaad én verlangen, dat vind ik mooi aan eten met het seizoen. De aspergetijd is voorbij; welkom tuinboon! Ik maak een Franse groenteschotel en eet ‘m als hoofdgerecht. Zo krijgen de groenten alle eer die ze verdienen.' (Sake Slootweg)

Zomersalade met opperdoezers, kool en sprot

'Vis, kool en aardappelen. Niet echt zomereten in mijn beleving, maar in die van de vissers rond de Zuiderzee vroeger wel. Ik maak er een lichtvoetige zomersalade van, met Opperdoezer aardappeltjes - die zijn er weer - spitskool en citroen.' (Onno Kleyn)

Merguez van de barbecue met pittige wortelcrème

'Stook uw barbecue flink op en ruik weer eens hoe lekker dat riekt, zo'n vlammende pot. Prik een paar gaatjes in de merguez van uw ambachtelijke slager (zodat het vet eruit kan lopen). Gril de worstjes totdat ze gaar en knapperig zijn. Serveer met wortelcrème en knapperig brood en een partje citroen voor over de worstjes.' (Marcus Huibers)

Auberginetompouces voor de vegetarische barbecue 

'Barbecueën komt in de praktijk neer op bergen voorgekruide plofkippoten, martelbigribben en zurige aanbiedingshamburgers, gegarneerd met veelkleurige drab uit flesjes en bakjessalades. Dat kan echt anders. Probeer eens dit barbecuerecept, simpel en lekker.' (Loethe Olthuis)

Zomergroentensalade met verse kaas en kruidenolie

'Een groene zomerweelde van de markt in Frankrijk, met sperzieboontjes, courgettes, faisselle en olie met kruiden uit de tuin: dragon, oregano, basilicum.' (Onno Kleyn)

Voor erbij: kruidige hangop

'Een zomerse bijgerecht met yoghurt, dat in een iets andere vorm oorspronkelijk uit Centraal-Azië komt – net als yoghurt trouwens. Eet het bijvoorbeeld met pitabroodjes en gegrilde groenten.' (Marie-Louise Schipper)

Gegrilde zomergroenten met salie

'Op verscheidene zomerse potluck dinners (zo'n etentje waarbij iedereen wat meeneemt) roept menigeen vrolijk dat 'ze wel hun succes-pastasalade meenemen'. Dan word ik altijd verdrietig. Ik lust dat niet, die harteloos koude fliebeltjes pasta in combinatie met veel mayonaise-saus, zure cherrytomaatjes, weinig zout en peper en veel goedkoop tafelzuur. Maak voor een potluck gewoon iets lekkers. Als u de contactgrill het werk laat doen, is dit gerecht zo klaar.' (Tallina van den Hoed)

Zomerse smoothies en ijsjes

'Zomer, ik hou ervan. Omdat warmer weer fijn is, maar ook omdat er wederom aardbeien, frambozen en bessen zijn. Die koop ik dan ook in overvloed. En dan kom je er een week later achter dat een tros bananen nog in de bijkeuken ligt. Een prima ingrediënt voor smoothies, dus dat werd de eindbestemming, maar zelfs toen had ik over. Gelukkig vond ik ijsvormpjes. Die heeft u vast ook wel ergens.' (Tallina van den Hoed)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.