LezersdilemmaWat zou u doen?

De vriend van mijn huisgenoot laat de wc vies achter. Wat moet ik doen?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

Het dilemma

De vriend van mijn huisgenoot komt regelmatig overnachten, ’s ochtends vind ik dan een wc-bril vol gele vlekken. Er lijkt een causaal verband te bestaan tussen zijn aanwezigheid en de besmeurde bril. Alsof hij staand plast met weinig gevoel voor richting en de bril naar beneden. Ik vind dit ronduit genant, ook voor onze schoonmaker, maar wil mijn huisgenoot niet in verlegenheid brengen.

Vrouw (26), naam bij de redactie bekend

Inspecteer de wc

In verlegenheid brengen? Wie brengt wie in verlegenheid? Moet jij die bril iedere keer schoonmaken, voordat je erop gaat zitten? Dat is pas smerig. Ik neem aan dat de schoonmaker niet dagelijks komt.  Hang een poster op: ‘Hier wordt zittend geplast.’ Of: ‘Heren graag de bril omhoog.’ Of zet een schaaltje neer met 50 cent, voor het schoonmaakwerk. En als dat  niet werkt, geef dan die vriend als hij van de wc afkomt een poetsdoek. Zitten die vlekken er na inspectie nog steeds? Laat hem dan maar lekker poetsen. Onder jouw toeziend oog. Dat is pas echt genant, voor hem. 

Sippy ten Brink (61), Amsterdam

Ludieke slogan

Maak het punt niet te zwaar. Draai het om tot een kans voor een geheel nieuw regime voor mannen: voortaan zittend plassen. Voer dit in voor iedereen van het mannelijk geslacht  die in uw huis het toilet gebruikt. Zorg wél voor een pakkende, heldere maar ook ludieke slogan op ooghoogte op de deur van de wc. Hierover moet met uw huisgenoot toch over te praten zijn? Vertel hem of haar maar dat ik er alleen maar positieve ervaringen mee heb.

Henk Schell (72), Bennebroek

Laat hem zijn verantwoordelijkheid voelen

Zeg tegen je huisgenoot en zijn of haar vriend dat je de wc vaak vies aantreft en dat je dat echt niet fijn vindt. En dat er geen naam op de spetters staat. Vraag of jullie samen af kunnen spreken dat iedereen daar op let en de wc schoon achterlaat voor de volgende. Dat kun je doen zonder aanvallend te zijn, geef de ander de ruimte om zijn verantwoordelijkheid te zien en voelen.

Maureen van Abeelen (50), Gouda

Bril omhoog

Ik ben opgevoed met het idee dat spetters op de bril een probleem zijn en ik werd steeds herinnerd aan de volgende tegeltjeswijsheid: ‘Heren; de dames zitten ook graag droog, doe voor gebruik de bril omhoog.’ Maar misschien zijn die spetters een probleem voor vrouwen, veroorzaakt door nalatigheid van vrouwen zelf. Het tegeltje zou dus eigenlijk moeten luiden: ‘Dames zit u straks weer graag droog, doe dan na gebruik de bril omhoog.’ Ieders probleem opgelost.

Alko Veldman (65), Castricum

Praat erover

Zijn er regels omtrent hygiëne in uw huishouden? Hoe bent u gewend problemen te bespreken met elkaar? Haren in het afvoerputje, vieze vaat in de keuken, noem maar op.

Pak de koe bij de horens in uw reguliere gesprekken. Bent u hiervoor te bleu, hang een briefje op de wc met een verzoek deze schoon achter te laten. Geheid dat daar vragen over komen en dan bent u vanzelf in gesprek.

Yvonne Wijnands (62), den Bosch

Over twee weken: we hebben ons bedacht over wie de voogd van onze zoon moet zijn

Toen onze eerste zoon net geboren was, trokken we veel op met mijn in de buurt wonende broer die ons toen hielp met onze verbouwing. Omdat hij en zijn vriendin zo liefdevol met onze zoon omgingen, hebben we hen gevraagd om zijn voogd te worden, mocht er iets met ons gebeuren. We zijn nu anderhalf jaar verder. En nu zien we pas in dat hun opvoedstijl totaal niet strookt met die van ons. Als we daar 1,5 jaar geleden beter over hadden nagedacht, hadden we hen nooit gevraagd als voogden. Hoe herzien we onze keuze, zonder onze goede relatie met broer en schoonzus daardoor te schaden?

Man (40), naam bij de redactie bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden