De Gids Bier

De Volkskrant tipt: Hef het glas met de brouwer zelf – vijf smakelijke bierfestivals

Het voorjaar lonkt. En dat betekent ook dat de bierfestivals weer losbarsten. Keuze genoeg, maar wat mij betreft zijn de festivals waarbij de brouwers zelf aanwezig zijn de leukste. Het toegankelijke karakter van bier kan niet beter worden geïllustreerd dan door samen met de man of vrouw die je bier maakt het glas te heffen.

De Molen Hop & Liefde.

Bierfestivals draaien om kwaliteit en variatie, niet om kwantiteit. Bescheiden glaasjes dus, zodat er veel verschillende bieren ontdekt kunnen worden. Op bierfestivals wordt gewerkt met een muntjessysteem; het all-inclusiveconcept, waarbij je één prijs betaalt en daarna niet per biertje hoeft af te rekenen, is vooralsnog alleen in het buitenland populair. Vaak is er een pakket te koop met daarin een toegangsbewijs, het noodzakelijke festivalglas, een gids, soms zelfs een flesje water en een startset aan munten. Van tevoren aanschaffen is aan te raden, want festivals kunnen uitverkocht raken. Voor een stevige bodem kun je op de meeste bierfestivals terecht bij foodtrucks.

Hierbij een selectie van vijf puike Nederlandse festivals, plus een bijpassend bier dat daar te proeven valt.

r.vanderlaan@volkskrant.nl

Borefts, De Molen, Bodegraven (27-28 september)

Brouwerij De Molen’s festival Borefts (naar de plaatselijke naam van Bodegraven) is het meest iconische bierfestival van Nederland. De aanwezige topbrouwerijen, uit binnen- maar vooral buitenland, zijn met de hand geplukt door voormannen Menno en John, en trekken festivalgangers van heinde en verre. Onze favoriete bier van De Molen is Hop & Liefde: een prachtige American pale ale voor wie bij die heerlijke hoparoma’s graag houvast zoekt in een stevige moutbasis.

Home Brewers Festival, Oedipus, Amsterdam (20 april)

Verloochen nooit je afkomst. Brouwerij Oedipus uit Amsterdam, zelf ook ooit begonnen met een pannetje op het fornuis, begrijpt dat en organiseert dit jaar wederom het Home Brewers Festival. Deze keer in samenwerking met de buren van brouwerij Walhalla. Thuisbrouwers krijgen hier de kans om hun creaties aan een breed publiek te tonen, bezoekers krijgen de kans nieuwe parels te ontdekken. Tot het zover is schenken we graag de Thai Thai: in de basis een klassieke Belgische tripel, maar wel een die met exotische specerijen is opgevrolijkt. Kruidig en vurig.

Oedipus Thai Thai

Van Moll Fest, Evoluon, Eindhoven (31 augustus-1 september)

De prijs voor spectaculairste decor gaat naar dit feest: het Van Moll Fest wordt namelijk op het terrein rond het Evoluon georganiseerd. Met uitzicht op deze Eindhovense vliegende schotel is het lekker kuieren langs een selectie van brouwerijen uit de categorie ‘Alle 13 goed’ .  Uit de hitparade van Van Moll drinken we een bier waarvan je je afvraagt waarom niemand daar ooit eerder op gekomen is: bier met Bastognekoeken. Van Moll maakte samen met brouwerij Kees dit ultieme comfortbier en wat is deze Bastenaken! goed gelukt. De notigheid van een brown ale, voorzien van zwoele koekjesgeur.

Van Moll Bastenaken!

Bierfestival Groningen – Martinikerk, Groningen (3,4,5 en 6 april)

Dit is een bierfestival met allure. De afdeling ‘bier’ is met tientallen deelnemende brouwerijen, de mogelijkheid tot het volgen van masterclasses en een wedstrijd voor amateurbrouwers al behoorlijk aangekleed. Maar met het element ‘food’ onderscheidt dit bierfeest zich, door nadrukkelijk op zoek te gaan naar de beste bier-spijs combinaties. Hoogtepunt is het bierdiner op 3 april waarbij noordelijke topchefs en internationale biersommeliers de krachten bundelen: vijf gangen die overtuigend laten zien wat bier aan tafel vermag.
Elk jaar is er een bier dat vernoemd is naar de Martinitoren: d’Olle Grieze. Editie 2019 is een Brut IPA, het nieuwste lid van de familie van IPA-variaties. Het is gemaakt door een noordelijk brouwerijencollectief bij Brouwhotel Parkzicht: een beendroog, tinkelend verkwikkend bier.

d'Olle Grieze Brut IPA

Hop on hop off – Kunstijsbaan, Breda (5,6 en 7 april)

Wat doe je met een kunstijsbaan als de winter voorbij is? Precies, een bierfestival organiseren. De line-up is zo indrukwekkend van omvang, dat het geen kwaad kan de deelnemende brouwerijen van tevoren te scannen. Moderne middelen als RateBeer en Untappd kunnen helpen om het meeste uit het festival te halen. Daar drinken we dan graag alvast wat verwarmende zopie bij, bijvoorbeeld de barrel aged Billiard stout van het Bredase Frontaal. Koffie, bitterzoet, pietsie drop.

Frontaal Billiard BBA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden