Film- en tv-tipsVrijdag 21 september

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 21 september

Carice van Houten als dromerige puber in Suzy Q.

Suzy Q (Martin Koolhoven, 1999)

NPO 2, 23.20-00.40 uur.

Nog altijd een van de meest geslaagde afleveringen van de jaarlijkse reeks tv-films van de publieke omroep – en daarmee ook een van de beste films in het oeuvre van regisseur Martin Koolhoven. Suzy Q uit 1999 betekende niet alleen zijn eigen doorbraak, maar ook die van Carice van Houten, terwijl daarnaast acteurs als Michiel Huisman en Halina Reijn hier vroege rollen speelden.

Suzy Q schetst een prachtig gezinsportret, geschreven door Frouke Fokkema, over een dromerig pubermeisje dat er in de jaren zestig in slaagt door te dringen tot de hotelkamer van Mick Jagger en Marianne Faithfull wanneer die in Amsterdam verblijven. Vader (Jack Wouterse) voelt zich ondertussen nutteloos en reageert zich af op de kinderen terwijl moeder (Linda van Dyck) de schijn van optimisme probeert op te houden. Broer Zwier (Roeland Fernhout) zet zich steeds meer tegen zijn ouders af, terwijl dochter Suzy (Van Houten) vlucht in een fantasiewereld.

De kritieken op de film waren lovend en het buitenland toonde serieuze interesse. Maar door problemen met rechten van de muziek van onder meer The Rolling Stones en Jimi Hendrix, bleef een bioscooprelease in binnen- en buitenland uit. Ook mocht Suzy Q nooit op video of dvd worden uitgebracht. Het gaf de Suzy Q een zekere cultstatus: de film kreeg vier jaar geleden een tweede leven toen Koolhoven zijn doorbraak eigenhandig op YouTube zette.

Pain & Gain

RTL 7, 20.30-22.55 uur.

(Michael Bay, 2013) Het predicaat ‘gebaseerd op een waargebeurd verhaal’ gebruiken filmmakers graag om een verhaal extra zwaarte te geven, of om het ongeloofwaardige plausibel te maken. Dat laatste is het geval in Pain & Gain – de plot is zo idioot en de personages zo stom dat de boodschap halverwege nog maar eens wordt herhaald: ‘Dit is nog steeds gebaseerd op een waargebeurd verhaal.’ De film over drie domme bodybuilders die een miljardair kidnappen ging de boeken in als het ‘kleine, persoonlijke project’ van Transformers-regisseur Michael Bay, wat vooral betekent dat hij minder geld tot zijn beschikking had. Ook hier grossiert Bay in vermakelijke overdaad en uitroeptekens. De Amerikaanse droom beschouwen ze niet als nobel doel maar als grondrecht, en ze omarmen de cultus van het perfecte lichaam alsof het een religie is. Wie daarin gelooft, zit in het kamp van de stommelingen, toont Bay met Pain & Gain. Dat het tegelijkertijd de fundering is waarop zijn oeuvre gebouwd is, is eigenlijk het grappigst.

Donnie Brasco

Canvas, 21.20-23.25 uur.

(Mike Newell, 1997) De als altijd innemende Johnny Depp is in Donnie Brasco, het Hollywooddebuut van de Britse regisseur Mike Newell (Four Weddings and a Funeral) een kwetsbare FBI-agent die in de jaren zeventig onder de naam van Donnie Brasco in de New Yorkse maffia moet infiltreren. De nietsvermoedende, aan lager wal geraakte onderwereldknecht met vadergevoelens Lefty Ruggiero (Al Pacino in een van zijn betere rollen) leert hem de kneepjes van het vak en graaft zo zijn eigen graf. Donnie raakt daarbij in conflict met zichzelf en zijn omgeving, als hij moet kiezen tussen vriendschap en verraad. Donnie Brasco is een sterk maffiadrama, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dat mooi ingetogen blijft. Voor Al Pacino was het even wennen: in The Godfather en Scarface had hij het nog tot bijna onaantastbare leider geschopt, in Donnie Brasco blijft hij stijf onderaan op de misdaadladder – en dat met 26 doden op zijn geweten.

Tv-tips

RE: Invasion der Sumpfkrebse

ARTE, 19.40 uur

De Amerikaanse rivierkreeft verovert Europa en vormt een bedreiging voor Europese soorten. Visser Hidde heeft in Berlijn in de afgelopen drie maanden 30 duizend Amerikaanse rivierkreeftjes gevangen en inmiddels staat het diertje op het menu in veel Berlijnse restaurants.

Reizen Waes

NPO 3, 20.25 uur

Tom Waes maakt zijn langste reis ooit: dwars door China. In de eerste aflevering van deze tocht van 6.000 kilometer verkent hij Tianducheng. In deze stad is Parijs volledig nagebouwd. Ook proeft hij een lokale delicatesse, namelijk ‘virgin boy eggs’.

Flikken Rotterdam

NPO 1, 20.35 uur

Stan (Cees Geel) heeft een buitenechtelijke relatie met de aantrekkelijke Saskia (Imanuelle Grives). Als zij ineens wordt bedreigd, schakelt ze Stans hulp in. Alleen brengt hem dat wel in een heel lastig parket.

Louis Theroux

NPO 3, 21.20 uur

In deze documentaire uit 2011 bezoekt Louis Theroux ultranationalistische Joodse kolonisten in de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Hij vraagt zich af waarom zij hier gaan wonen en zodoende het leven van hun familie en henzelf op het spel zetten.

Celebrity Masterchef

BBC 1, 21.30 uur

In de tweede halve finale van deze Engelse kookwedstrijd moeten de kandidaten een taart naar keuze maken. Daarna krijgen ze de opdracht een vijfgangenmenu te bereiden ter ere van het televisieprogramma Antiques Roadshow.

Versailles

EEN, 22.10 uur

In deze Frans-Canadese historische dramaserie wordt het conflict tussen burgers en de rechtbank van Versailles steeds groter. Fabien Marchal komt tijdens burgerprotesten in gevaar en dat zet alle verhoudingen op scherp. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden