Film-en tv-tipsDinsdag 30 oktober

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 30 oktober

Lisa and Louise Burns in The Shining

The Shining (Stanley Kubrick, 1980).

SBS 9, 22.15-0.45 uur

In Room 237 (2012) zie je wat film met mensen kan doen. De documentaire is geheel gewijd aan de bizarre interpretaties die Stanley Kubricks The Shining (1980) oproept bij de meest hardnekkige, geobsedeerde en aan complottheorieën verslaafde fans: in het decor of de kostuums verscholen boodschappen, de Holocaust, Kubricks enscenering van de maanlanding, het kan niet op. En intussen schrijver Jack Torrance (Jack Nicholson) maar krankzinnig en gevaarlijk worden, terwijl hij zich met vrouw en kind laat insneeuwen in het gigantische, afgelegen Overlook Hotel en niet alleen in kamer 237 rare dingen gebeuren.

Stanley Kubrick lokte de wellustige exegese van zijn meesterlijke Stephen King-verfilming, die ontelbare malen werd geïmiteerd  en geparodieerd, misschien ook een beetje zelf uit. Het Overlook Hotel dient zich aan als een ondoorgrondelijk, voortdurend van vorm veranderend labyrint - en dat zowel voor het hoofdpersonage Jack Torrance als voor de toeschouwer. Wanneer je even in de ontstaansgeschiedenis van dit filmhotel duikt, blijkt het een lappendeken van echte en fictieve locaties. De interieurs van The Shining stonden eveneens in de studio, maar waren geïnspireerd op onder andere het Biltmore Hotel in Arizona (het mannentoilet) en het Californische Ahwahnee Hotel (de lounge). Vooral het Stanley Hotel (Colorado) claimt de hoofdrol: in kamer 217 van dit neo-Georgische, schijnbaar behekste pand zou Stephen King het verhaal van The Shining hebben bedacht. King vond Kubricks kijk op zijn roman overigens helemaal niks - de film had veel te weinig psychologische diepgang - en maakte in 1997 zijn eigen, prima ontvangen TV-bewerking . Die overigens grotendeels werd opgenomen in het Stanley Hotel.

Waar is De Mol?

SBS 6, 20.30 UUR

Johnny de Mol verhuisde in 2013 van SBS naar RTL maar is nu terug op het oude nest met seizoen 8 van zijn reisreportageserie Waar is De Mol? Dit keer gaat hij naar het noorden van Canada, samen met collega Humberto Tan en Tans oudste dochter Isa (21).

Zwartboek

RTL 7, 20.30-23.30 uur

(Paul Verhoeven, 2006) Het is een beeld dat geen andere filmmaker zo zou hebben laten zien. Wanneer in Zwartboek SS-soldaten een groep vluchtende Joden hebben uitgemoord, haasten ze zich de bezittingen van hun rijke slachtoffers te verzamelen. Van een dode vrouw die op haar rug ligt, worden eerst de borsten ontbloot, daarna rukken graaiende handen de juwelen om haar hals met geweld weg. Paul Verhoeven toonde met het shot van de vermoorde en beroofde vluchtelinge dat het bij hem nog altijd over hetzelfde gaat: vlees, bloed en lage instincten, hebzucht en geweld, dat zijn de fundamenten van het met drie Gouden Kalveren bekroonde Zwartboek, over een Joodse verzetsvrouw (Carice van Houten) die bij de nazi’s infiltreert. 

Het Rotterdam Project

RTL 4, 21.30 UUR

Na eerst in Amsterdam een aantal daklozen te hebben bijgestaan, gaat programmamaker Beau van Erven Dorens dit keer aan de slag in Rotterdam. Samen met het Leger des Heils helpt hij onder andere Stephany (24), die samen met haar pasgeboren zoontje op zoek is naar onderdak.

The Fires that Foretold Grenfell

BBC 2, 22.00 UUR

Wat ging er vooraf aan de ramp in de Grenfelltoren in 2017, waarbij 72 mensen omkwamen in een vlammenzee? De BBC laat zien hoe sinds de jaren zeventig bouwregels veranderden, ontvlambare bouwmaterialen gemeengoed werden en de overheid veiligheidswaarschuwingen negeerden.

The Terminator (James Cameron, 1984) 

AMC TV, 22.00

De Terminator Cyberdyne Systems model 101, gespeeld door de topfitte bodybuilder Arnold Schwarzenegger, is een robot die vanuit 2029 wordt teruggestuurd in de tijd. Zijn doel in deze sciencefictionklassieker is eenvoudig: hij moet een serveerster vermoorden, omdat haar nog ongeboren zoon anders in de toekomst een verzetsleider zal worden. In de beroemdste scène van de film bezoekt de terminator een politiebureau, waar hij door de diender achter de balie wordt afgewezen. ‘I’ll be back’, antwoordt Schwarzenegger met zijn Oostenrijks-Amerikaanse robotaccent, om vlak daarna met een auto door de muur het kantoor in te rijden.  Het zinnetje werd eindeloos geparodieerd  en haalde het Guinness Book of Records als een van de meest aangehaalde filmcitaten. Het vervolg uit 1991, ook geregisseerd door James Cameron, gooide het nog meer op actie en special effects en overtrof dit origineel qua budget en opbrengsten. De drie daaropvolgende vervolgfilms, met laatste telg Terminator Genisys (2015) als dieptepunt, kwamen niet in de buurt van de klassiekerstatus van de eerste twee.

3LAB: Anne+

NPO 3, 22.45 UUR

Dramaserie Anne+, over de 24-jarige Anne die na een ontmoeting met haar eerste grote liefde Lily terugdenkt aan haar vriendinnetjes uit haar studententijd, was eigenlijk bedoeld als internetserie, maar is nu toch te zien op NPO 3. De hoofdrollen worden gespeeld door Hanna van Vliet en Eline van Gils.

In Praise of Nothing

NPO 2, 22.55 UUR

Een ode aan het niets, waarin Niets de stem heeft van rockster Iggy Pop en in vogelvlucht over de aarde reist. Regisseur Boris Mitic vroeg 62 cameramensen of ze voor hem Het Niets wilden filmen en van die beelden, opgenomen in meer dan 70 landen, smeedde Mitic een poëtisch geheel.

Imagine

BBC 1, 23.45 UUR

Het verhaal van acteur Cary Grant (1904-1986), die in Bristol als Archie Leach geboren werd en in Amerika zou uitgroeien tot een van de grootste filmsterren van zijn generatie. We horen fragmenten uit zijn biografie en zien familiefilmpjes die Grant zelf geschoten heeft. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden