De Gids Volkskeuken

De Volkskeuken: zoete aardappel met amandelen (en heel weinig gehakt)

‘Belachelijke opdringerij, die Week zonder Vlees!’ riepen enkele facebookers en twitteraars toen ik een fotootje plaatste van de vleesloze lunch die ik at in de Amsterdamse Hermitage, eergisteren. 

Zoete aardappel amandelen Beeld Onno Kleyn

Daar is deze week geen vlees te bekomen in het restaurant. Er kwamen meteen tegengeluiden: ‘Hoezo opdringerij? Je hóeft toch niet mee te doen?’

Dat is zo. Maar mensen winden zich over alles op en al helemaal als ze worden aangesproken op wat ze dagelijks doen en daarmee op wie ze zijn. Ik was trouwens die hele week vergeten en had al een Volkskeuken gemaakt waar de dierlijke eiwitten een prominente rol spelen. Nou ja, dan schuift die een beurt op. Dat zullen sommigen van u slap vinden, maar zo blijven we aan de gang. Het gaat erom dat we met z’n allen minder vlees gaan consumeren. Gemiddeld. Vooralsnog lukt dat nauwelijks, als je de consumptiecijfers ziet. Dus dan is zo’n week een aardig initiatief, gewoon doordat we er weer eens over nadenken. Of ons over opwinden, ook goed.

Zal ik als bijdrage aan de stomende gevoelens iets maken als zwartepietsteak van de grill? Of gepocheerde chocoladepaaseitjes? Gehaktballen met Telegraafsaus?

Nee. Ik ben tam. Ik maakte een roerbak van zoete aardappel met heel weinig gehakt. Toegegeven, dat is niet vleesloos. Het dierlijke is er hier voor de smaak en textuur en daarom is het belangrijk half-om-half te kiezen. Eigenlijk is puur varkensgehakt nog beter. Het is op straffe van smaakverandering te vervangen door gehakte walnoot. Vegetarisch gehakt heb ik niet geprobeerd.

Zoete aardappel met amandelen (en een beetje gehakt), een hoofdgerecht voor 2

Ingrediënten:

400 g zoete aardappelen

4 eetlepels olijfolie

50 g blanke garneeramandelen

50 g half-om-halfgehakt (of fijngehakte walnoten)

2 eetlepels oestersaus

1 eetlepel sambal

1 grote bos peterselie, fijngehakt

sap van 1 limoen

Schil de zoete aardappelen en snijd ze in kleine stukjes. Verhit de olie in een wok of braadpan en bak er de amandelen in tot ze goudgeel kleuren. Schep eruit. Doe het gehakt in de olie in de pan en roerbak rustig tot het los is en bijna knapperig wordt. Voeg de zoete aardappel en de peterselie toe en roerbak een paar minuten. Doe er de oestersaus, sambal en het limoensap bij plus 100 ml water, sluit de pan en zet het vuur laag. Laat in circa 10 minuten beetgaar worden. Breng op smaak met zout. Doe de amandelen erbij en serveer met gekookte rijst.

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden