recept volkskeuken

De Volkskeuken: zeebaars van de markt

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: zeebaars met aardappel en peterselieolie.

Zeebaars uit de oven. Beeld Marcus Huibers

Als ik het even niet meer weet – omdat de wereld naar de verdommenis gaat en wij staan ernaar te kijken, omdat welbevinden te voet komt en te paard gaat, omdat navelstaren weinig meer biedt dan een goed zicht op je eigen navel, omdat het lente moet zijn terwijl het koud is buiten – dan is er altijd nog de markt.

De markt is een minimaatschappij en wie iets van zichzelf, de wereld en de toekomst wil begrijpen, doet er goed aan de lokale marktplaats te bezoeken en te kijken, naar zichzelf, de wereld en de toekomst.

Op het Utrechtse Vredenburg zijn er elke week drie markten. De zaterdagmarkt is de echte markt, met een krioelende mensenmassa en kramen zover het oog reikt. De biologische vrijdagmarkt is klein en schattig. De woensdagmarkt is van alle drie de minst florissante, wat wel past bij een doordeweekse dag die de week doormidden zaagt.

Op de Dag van de Arbeid had ik een dag zonder arbeid, en dat wilde ik graag zo houden. De woensdagmarkt lag er bleekjes bij, op één viskraam na. Ik kocht de grootste zeebaars die ik zag liggen en liet de vis doormidden snijden, zodat ik dat zelf niet meer hoefde te doen. Een boekje snijden, noemde de visboer met een grote diamant in zijn oor het. Lui als ik was, gooide ik de zeebaars in de oven, op zijn Spaans, doodeenvoudig, met olie en zeezout. Ik at en wist dat het goed was.

Ingrediënten

hoofdgerecht voor 4 personen

-1 flinke zeebaars

- 600 g ongeschilde aardappels

-15 g platte peterselie

-1 teen knoflook

-goede olijfolie

-peper en zout

Bereiding

Snijd de zeebaars via de rug langs de graat in de lengte open, vanaf de staart en door de kop, zodat u de vis in z’n geheel kunt openklappen. U kunt ook de visboer om hulp vragen. Kook de aardappelen gaar in gezouten water, giet af en stoom even droog. Hak de peterselie fijn en meng met de knoflook uit de knijper en 100 milliliter olijfolie. Kruid met wat peper en zout. Snijd de aardappelen in plakken. Bestrijk de velkant van de vis met olie en leg de vis op de velkant in een ruime ovenschaal. Bedruip ook de binnenkant met olie en kruid met zout. Leg de aardappelen er dakpansgewijs omheen en bedruip ook die met olie. Zet de ovenschaal ongeveer 25 minuten in een oven op 200 graden. Serveer de vis met de aardappelen en de peterselieolie en geef er sla bij. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.