De gidsDe Volkskeuken

De Volkskeuken: zeebaars met trostomaat uit de oven

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: zeebaars met trostomaat uit de oven, hoofdgerecht voor 2 tot 4 personen. 

Zeebaars met trostomaatjesBeeld Marcus Huibers

Ruim twee jaar geleden zag ik een verse zeepaling bij de Goede Vissers op de Utrechtse vrijdagmarkt, een zeepaling die ik niet kocht waardoor ik de rest van de week obsessief naar het beest verlangde, zoals ik vroeger kon verlangen naar een meisje dat ik in het voorbijgaan had gezien. Toen ik ervoor terugkwam, hadden ze geen zeepaling, de week erop ook niet en alleen al voor die zeepaling trok ik steekproefsgewijs langs de vrijdagse viskraam, zonder succes.

Afgelopen vrijdag, ik had haast want wilde het staartje van de Tour zien, wipte ik toch even langs. Op de toonbank lagen gerookte palingen, de grootste en dikste die ik ooit had gezien. ‘Zeepaling’, aldus Goede Visser Jan, ‘of nou ja, paling die op zee is gevangen.’

Is er een verschil dan? Jazeker. Zeepaling heet ook wel konger of kommeraal en is een soms meterslang monster, een prehistorisch dier dat berucht is onder vissers om zijn vlijmscherpe muil (met dank aan Nick Trachet van Foodlog, de Alan Davidson van de Lage Landen). Heel wat anders dan onze brave rivierpaling die vanuit de zee als glasaal naar binnenlandse wateren trekt. Als zo’n volgroeide rivierpaling niet door mensenhanden uit het zoete water wordt getrokken, trekt-ie uiteindelijk weer naar zee om zich voort te planten. Zo kan het gebeuren dat hij alsnog in een vissersnet belandt. Bijvangst dus en bij de Goede Vissers weten ze daar wel raad mee.

Met een joekel van een gerookte paling ging ik naar huis en maakte er een voorgerecht van, met frisée, dilleroom en augurkjes. Vettig, stevig, rokerig, verrukkelijk visvlees, maar geen recept voor de krant, want de kans dat u zo’n ‘zeepaling’ vindt is uiterst gering en van gewone rivierpaling dienen we voorlopig af te blijven. Daarom zeebaars met trostomaatjes uit de oven, een instaprecept voor mensen met een piscesfrigofobie (angst om vis te bakken).

Ingrediënten

-2 zeebaarzen van 500 g, schoongemaakt

-1 citroen, in dunne plakjes

-1 bakje verse dille

-olijfolie

-2 grote rode uien, in grove snippers

-4 knoflooktenen, in plakjes

-500 g kleine trostomaatjes

Bereiding

Spoel de zeebaarzen schoon, dep ze droog en snijd elke flank drie keer in met een scherp mes. Vul de binnenkant dakpansgewijs met de citroen en de dille, bestrijk de buitenkant met olie en zout de vis aan alle kanten. Verdeel de ui en de knoflook over een ovenschaal en leg daar de vissen op. Leg de trosjes tomaat naast de vis en schenk nog een gulle scheut olie over het geheel. Bak ongeveer 30 minuten op 200 graden. Fileer het visvlees, verdeel met de groenten over de borden en draai er wat verse peper over. De wangetjes zijn voor wie die week het liefst is geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden