De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: zalm in Franse vermouthsaus

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Saumon au Noilly Prat (zalm in Franse vermouthsaus), hoofdgerecht voor 4 personen.

Saumon au Noilly Prat. Beeld Loethe Olthuis

We draaien onze hand niet meer om voor Italiaanse risotto, Libanese tabouleh, Spaanse gazpacho, Mexicaanse taco’s of Thaise tom khai ka (kippensoep). Franse gerechten zie je helaas maar mondjesmaat. Maar toch geldt de Franse keuken nog steeds als dé culinaire moeder van alle keukens, met wereldberoemde, klassieke gerechten als coq au vin, bouillabaisse, ratatouille en steak béarnaise. Hoe doen die Fransen dat eigenlijk? Simpel. Neem de tijd. Combineer eersteklas, verse ingrediënten subtiel met kruiden en andere smaakgevers (zoals wijn) en vooral: heb geen vetangst, want Franse gerechten zonder een gulle portie room, boter of olijfolie zijn zeldzaam.

Maar moeilijk is de traditionele Franse keuken niet. En er is niemand die dat zo goed weet als culinair schrijver en francofiel Karin Luiten. De recepten in haar nieuwe boek De makkelijke Franse keuken kan echt íédereen maken. Zoals dit visgerecht met typisch Franse ingrediënten: room, dragon, zoete sjalotten, rijpe tomaten en droge Franse vermouth, overigens één van de lekkerste drankjes die ik ken. Het gerecht is nog koolhydraatarm ook. Hoezo is de Franse keuken passé?

Ingrediënten:

250 g tomaten

4 ASC-zalmfilets (à 125-150 g)

200 ml Noilly Prat

1 grote sjalot, gepeld, fijngesnipperd

125 ml crème fraîche

ca. 30 g boter

5 takken verse dragon, fijngehakt

(staafmixer)

Bereiding

Bestrooi de zalmfilets rondom met zout en peper. Laat ze op een bord op keukentemperatuur komen. Ontvel de tomaten (kruis in, dompel 10 tellen in kokend water, spoel af in een vergiet onder de koude kraan). Snijd ze zo fijn mogelijk. Breng de tomaatstukjes met de gesnipperde sjalot, Noilly Prat en een snuf zout en peper in een steelpan zachtjes aan de kook en laat zonder deksel in ca. 10 minuten inkoken tot de helft. Voor een gladdere saus kun je nog even de staafmixer gebruiken.

Verwarm de boter tot goed heet (maar laat niet verbranden!) in een grote koekenpan. Leg de vis erin en bak de filets ca. 2 minuten aan elke kant. Schep steeds met een lepel de hete boter over de vis. Draai het vuur uit en leg de filets op een bord: dek ze af met aluminiumfolie.

Klop de tomatensaus en de crème fraîche door het bakvet van de vis en laat nog 2-3 minuten pruttelen. Roer de dragon erdoor en maak op smaak af met zout en peper. Verdeel de zalmfilets over 4 warme borden en schenk de saus eromheen. Eet met aardappelpuree, spinazie of worteltjes.

Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden