Recept de Volkskeuken

De Volkskeuken: wulken met geroosterde meiknolletjes en pimentónmayonaise

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: wulken met geroosterde meiknolletjes en pimentónmayo, een voorgerecht voor  4-8 personen.

Wulken met meiknol Beeld Marcus Huibers

Ik heb op Frans Timmermans gestemd, strikt genomen een nationaal-provincialistische keuze. Ik heb altijd een zwak gehad voor de sociaal-democratische Spitzenkandidat die zoveel on-Limburgse eigenschappen in zich verenigt. Zelfvertrouwen, bijvoorbeeld. Zo kan hij Nederlands ‘kallen’ met een Zuid-Limburgse tongval, maar spreekt hij zijn vele andere talen vlekkeloos, accentloos, een beetje bekakt. Tweedelig en gedast boven een spijkerbroek. In het weekend op de tribune bij Roda JC, de onfortuinlijke club van koempels uit de Oostelijke Mijnstreek, en op maandagochtend weer in de dienstbolide naar Brussel, Son Excellence, als tweede man in Europa.

Nu we het toch over Europa hebben, u herinnert zich wellicht de beproevingen die ik onlangs moest doorstaan om wulken te kopen. Deze week lukte het wel en stond ik glunderend met een grote zak krakend verse wulken bij mijn visboer op de markt, die van Bram en Aaltje. Ze kwamen van Jean Barbelent, ‘le bulotier’ uit Pirou-Plage in Normandië, en ze bewogen in mijn handen. Volkskok Loethe Olthuis kan trots op me zijn, want ze hadden ook nog een MSC-keurmerk. We kregen zelfs een voorzichtig applausje van de andere klanten die aandachtig hadden meegeluisterd, Bram (van Aaltje) en ik. En dat allemaal dankzij de vrije handel in Europa, lieve mensen, vergeet dat toch niet.

Ingrediënten

-1 kg verse (levende) wulken

-1 citroen, in kwarten

-1 bol knoflook, grof gehakt

-20 g lavasblad (maggikruid) of andere groene kruiden

-200 g prei

-15 g peperkorrels

-zeezout

-1 kg meiknol, ongeschild

-100 ml mayonaise

-3 el karnemelk

-1 tl pimentón

-verse koriander

Bereiding

Leg de wulken een half uur in water en spoel ze daarna goed schoon in een vergiet. Breng een ruime pan water aan de kook met de citroen, knoflook, lavas, prei, peperkorrels en voldoende zout. Laat minimaal een half uur trekken. Doe de wulken bij de kokende bouillon, breng opnieuw aan de kook en laat 5 minuten rustig doorkoken. Vis ze eruit met een schuimspaan en laat afkoelen. Snijd de meiknol in parten, verdeel ze over een ovenschaal. Besprenkel met olie, kruid met zout, en rooster 35 minuten op 200 graden in de oven. Klop de karnemelk en de pimentón door de mayo. Verzamel alles op een grote schaal, garneer met korianderblad. Geef er wulkenpulkers (dunne visvorkjes) bij, en draai daarmee het vlees uit de schelp. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden