De Gids Volkskeuken

De Volkskeuken: Wraps met kastanjechampignons, gerookte amandelen en zuurkoolsalsa

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: wraps met kastanjechampignons, gerookte amandelen en zuurkool‘salsa’, hoofdgerecht voor 4 personen. 

Wraps met kastanjechampignons, amandelen en zuurkoolsalsa. Beeld Loethe Olthuis

‘Zet toch eens wat meer vegetarische recepten in de Volkskeuken: zo veel vlees eten is toch niet meer van deze tijd!’ ’Waarom alsmaar die vleesloze gerechten? Een lekker stukje vlees kan toch nog wel?’ Soms maakt u het ons, zeer gewaardeerde Volkskeukenlezer, niet gemakkelijk. Wij Volkskoks vinden ook dat (te) veel vlees eten geen goed idee is, voor onszelf niet en niet voor het klimaat. Daarom zijn we ook allemaal geminderd met vleesrecepten in onze rubrieken. Maar hoe en hoeveel precies, daar geven we ieder onze eigen invulling aan. Zodat hopelijk elke lezer iets van zijn of haar gading kan vinden.

Zelf vind ik het belangrijk dat een gerecht zonder vlees minstens zo hartig en pittig is als eentje mét. Kaas is een gemakkelijke smaakmaker, maar ook flink belastend voor het klimaat. En zonder kan het ook.

Ingrediënten

2 winterwortels, schoongemaakt, in halve plakjes

200 g zuurkool, uitgelekt, heel fijngehakt

2 eetl. (vegan-)mayonaise

2 eetl. volle (soja-)yoghurt

1 theel. gerookt paprikapoeder (pimentón)

4 eetl. neutrale olijfolie of koolzaadolie

1 flinke ui, gepeld, gesnipperd

2 tenen knoflook, gepeld, fijngehakt

300 g kastanjechampignons, in plakjes

1 volle theel. gedroogde tijm

½ paddenstoelenbouillonblokje

1 blikje linzen, uitgelekt (uitlekgewicht 130 g)

6 grote volkorentortilla’s (bv. La Morena)

100 g gerookte amandelen, grof gehakt

1 eet. sesamolie

(4-5 takjes peterselie)

Bereiding

Breng in een steelpan een bodem water aan de kook en kook de wortelplakjes 5 minuten. Giet af in een vergiet. Meng de zuurkool met de (vegan-)mayonaise, (soja-)yoghurt en de pimentón. Zet afgedekt weg. Verhit de olijf- of koolzaadolie in een flinke braadpan. Bak ui en knoflook ca. 5 minuten op laag vuur, roer regelmatig. Draai het vuur hoog, voeg de champignons, de tijm en een half verkruimeld bouillonblokje toe en bak al omscheppend 2 minuten. Draai het vuur lager en laat nog ca. 3 minuten met het deksel op de pan stoven. Voeg de wortelplakjes en linzen toe en verhit zonder deksel nog 2-3 minuten op matig vuur.

Verwarm intussen de tortilla’s volgens de gebruiksaanwijzing (ik vind tussen 2 borden in de magnetron het handigst). Meng de gehakte amandelen en de sesamolie door het champignonmengsel. Maak zonodig op smaak af met nog wat verkruimeld bouillonblokje. Vul de tortilla’s één voor één met het champignonmengsel en vouw ze rondom de vulling dicht. Leg ze naast elkaar op een warme schaal en knip er eventueel wat peterselie over. Eet direct, met de zuurkool‘salsa’ erbij.

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden