De gidsDe Volkskeuken

De Volkskeuken: Wortelsoep

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: wortelsoep met tahin, lunchgerecht voor 4 personen.

Beeld Pay-Uun Hiu

‘We verkopen hier alleen maar eten’, zegt de baas van het Maastrichtse pijpenlaatje op de hoek van de Stenenbrug en de St. Pieterstraat. Geen overbodige aanwijzing, want de piepkleine winkel is volgepropt met wonderbaarlijke snuisterijen. Aan het plafond hangen gebruikte boodschappentassen, in de etalage staan handgemaakte poppenhuizen en in de vitrine potten met eigen jam en chutney.

Zo ziet Cato by Cato eruit, de afhaal- en cateringzaak van chef Jeffrey Kuckelkorn die hier in 2013 neerstreek. Alles is teruggebracht tot de basics, maar wel met invloeden van over de hele wereld: wortelsoep met tahin, dal met couscous, linzensalade met pindasaus – het is een complete wereldkeuken die je hier in een kartonnen doosje krijgt, dat je zelf in de magnetron kunt opwarmen en, als er plek is aan het ene eettafeltje achterin, ook daar kunt opeten.

De wortelsoep is zo ongelooflijk lekker dat ik Kuckelkorn opbel en het recept vraag. Behalve de ingrediënten krijg ik gelijk een handige tip: een blend van groenten met zout, dat werkt als instantbouillon maar dan zelfgemaakt. ‘Kijk maar even op internet, daar vind je wel iets’, zegt hij. Met een groentemix van landidee.nl en de ongeveer-beschrijving van de chef heb ik na een paar keer experimenteren een soep waarmee ik meteen weer even in dat bijna-van-de-wereldwinkeltje ben.

Ingrediënten

Groentemix:

200 g wortels

5 x 100 g groenten, bijv. koolrabi, prei, knolselderij, peterseliewortel, bleekselderij

2-3 takjes platte peterselie

1-2 takjes selderijgroen

1-2 takjes lavas

100 g zeezout

Soep:

scheut olijfolie

1 sjalotje, gesnipperd

2 teentjes knoflook, fijngehakt

stukje gember, geschild, fijngehakt

½-1 rode peper, ontdaan van zaadjes en zaadlijsten, fijngehakt

1 kg wortels, schoongemaakt, in stukjes

2 aardappels, geschild, in stukjes

100 ml tahin (sesampasta)

2 eetl. verse tijm, fijngehakt

2 eetl. verse dille, fijngehakt

chiliolie, naar smaak

citroensap, naar smaak

Groentemix voor bouillon: was de groenten en snijd ze in heel kleine blokjes (brunoise). Hak de kruiden grof. U kunt naar eigen smaak variëren met de groenten en kruiden, maar houd in ieder geval 700 gram groenten aan. Doe alles met het zout in de blender en pureer grof. Schep het mengsel in gesteriliseerde potten (reken op 2). Door het zout blijft het mengsel maandenlang goed. Gebruik 1 à 1,5 eetl. voor een halve liter bouillon.

Soep: verhit in een ruime pan met dikke bodem olijfolie en fruit daarin sjalotje, knoflook, gember en rode peper. Voeg de wortelen en aardappelen toe, bak ze even mee en giet dan de bouillon erbij, of twee eetl. groentemix met 1 liter water. Breng aan de kook en laat zachtjes in ca. 20-25 minuten gaar worden. Pureer de soep, zet terug op het fornuis op een lage pit en roer de tahin, tijm en dille erdoor. Laat nog enkele minuten goed doorwarmen en breng ondertussen op smaak met zout, peper, chiliolie en citroensap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden