De Gids Volkskeuken

De Volkskeuken: wondermie uit Cambodja

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: miesoep met Cambodjaanse kroeungpasta, maaltijdsoep voor 2 personen

Miesoep met Cambodjaanse kroeungpasta. Beeld Pay-Uun Hiu

Wat is dat voor wondermie, vroeg ik me af, dat die een Nederlands jongetje van 10 zo betovert dat hij later op een motor door Cambodja rijdt, daar vrienden maakt en over hun recepten een kookboek schrijft? In zijn boek Cambodja. Een culinaire reis langs oneindige rijstvelden, eeuwenoude tempels en bijzondere mensen (Karakter Uitgevers) vertelt fotograaf-journalist Frank Alberti in woord en beeld aanstekelijk over zijn reis en over de kiem daarvan in een kleine volksbuurt in Ede, waar hij opgroeide en een Vietnamees vriendje had. Als hij bij hem was, maakte zijn moeder noedels met koriander en bosui. Een openbaring, vond hij. Maar die mie staat niet in het boek.

‘Het is ook geen recept’, zegt Alberti. ‘Het was instant mie.’ Waarschijnlijk een pakje miesoep, waarin de moeder wat verse koriander en bosui had gestrooid. Geïnspireerd door dit verhaal maak ik een eigen miesoep met de Cambodjaanse kroeungpasta (een specerijenpasta) van Alberti als smaakmaker.

Ingrediënten

Kroeungpasta: 

3 duimgrote stukken laoswortel (toko)

2 duimgrote stukken kurkumawortel (toko)

8 stengels citroengras

6 tenen knoflook

3 kleine sjalotjes

Soep:

50-75 g mie

scheutje olie

2 eetl. kroeungpasta

5 lente-uitjes in ringetjes, wit en groen gescheiden

1 l. (groente)bouillon

150 g paddestoelen, in plakjes

2 eetl. lichte sojasaus

150 g wortel, in plakjes

150 g paksoi, in dunne reepjes

30 g koriander, fijngehakt

sesamolie

Voor de kroeungpasta: schil de laos- en de kurkumawortel, snijd ze in kleine stukken; verwijder het kontje en de buitenste twee lagen van het citroengras en snijd het dikke gedeelte in kleine ringetjes; verwijder de schilletjes van de knoflook en de sjalotjes en snijd ze fijn. Volgens het recept maalt u alles in de keukenmachine tot een fijne massa en daarna stampt u die in een vijzel nog fijner. Ik deed alles in de blender, voegde beetje bij beetje wat water toe (ca. 100 ml) en liet de machine draaien tot alles fijn was – wel af en toe even de blender uitzetten en de massa met een lepel doorroeren. De pasta kunt u in een potje een paar dagen in de koelkast bewaren, u kunt ook porties invriezen.

De soep: kook de mie volgens aanwijzingen op het pak, spoel af met koud water en laat uitlekken. Verhit wat olie in een pan met dikke bodem of een wok. Bak daarin op niet al te hoog vuur het wit van de lenteuitjes en de pasta tot hij goed gaat geuren. Voeg de bouillon, paddestoelen en sojasaus toe en breng aan de kook. Doe de wortelplakjes erbij, kook ze in ca. 5 minuten beetgaar. Roer de mie erdoor en de paksoireepjes en verhit alles nog even goed. Breng op smaak met zout en peper. Roer dan het groen van de lenteui en de koriander erdoor. Schep de soep in soepborden of -kommen en besprenkel met sesamolie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden