De Gids Volkskeuken

De Volkskeuken: Winterpeen-mysterie

Geroosterde winterpeen met cashewnotenpasta en granaatappel Beeld Sake Slootweg

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: geroosterde winterpeen met cashewnotenpasta en granaatappel. Bijgerecht of kleine maaltijd voor 2 personen. 

Als ik aan Sinterklaas denk, denk ik aan winterpeen. Toen ik nog in de gloria was, zette ik vanaf zijn aankomst tot 5 december elke avond mijn schoen. Ik maakte er altijd dezelfde tekening bij: de Sint en Piet op een pannendak met de schimmel ernaast. De Sint zat nooit op het paard, dat was te moeilijk tekenen.

’s Avonds ging wat stro uit het konijnenhok in mijn schoen. Een plastic beslagkom met water ging ernaast en de tekening legde ik erbij. Dan huppelde ik naar de keuken op zoek naar een winterpeen. Nu maar hopen dat er weer een in de groentela ligt, dacht ik iedere avond. En ja hoor! Daar lag er weer een. Fijn. Het was altijd de laatste.

De ontdekking dat Sinterklaas nooit echt door de schoorsteen was gekomen, was geen harde klap. Dat ik al die jaren elke avond dezelfde wortel in mijn schoen had gestopt wel.

Misschien zit u later deze week ook met ouwe peen. Maak er dan deze wortelschotel met granaatappel en cashewnotenpasta van. Een zoet en kleurrijk bijgerecht of kleine maaltijd.

Ingrediënten

800 g winterpeen, geschild

3 eetl. appelciderrazijn

olijfolie

3 teentjes knoflook, gepeld

100 g geroosterde ongezouten cashewnoten

cayennepeper

1 Arabisch platbrood (Turkse supermarkt)

75 g granaatappelpitjes (½ granaatappel)

10 g dille, fijngehakt

10 g peterselie, fijngehakt

Verwarm de oven (boven-onderwarmte) op 220 graden. Snijd de wortel in stukjes van 5 centimeter lang en snijd ze vervolgens in de lengte in 4 partjes. Hussel de staafjes door de azijn en 4 eetlepels olijfolie. Snijd de knoflooktenen door de helft. Doe de wortels met de knoflook en wat zout in een ovenschaal. Rooster in ongeveer een uur (controleer regelmatig) zacht en lichtgebruind.

Maak ondertussen de cashewnotenpasta en de croutons. Hak de noten tot kruim in de keukenmachine. Giet er 2 tot 3 eetlepels olijfolie bij en mix verder tot een dunne pasta. Breng op smaak met zout en een mespunt cayennepeper.

Scheur het platbrood in stukjes. Hussel er met uw handen een scheutje olijfolie door. Zet 10 minuten bij de wortels in een apart schaaltje in de oven. Wanneer de croutons goud kleuren zijn ze goed.

Schep de pitjes uit de granaatappel (of koop ze kant-en-klaar). Meng de wortels met de dille, peterselie en granaatappel. Schep een kleine eetlepel cashewnotenpasta op ieder bord. Schep het wortelmengsel erover. Garneer met de stukjes brood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden