Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: Wilde kruiden op je bord

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: pasta met wilde kruiden, (hoofdgerecht) voor 4 personen.

Pasta met wilde lentekruiden Beeld Loethe Olthuis

Het was zulk heerlijk lenteweer dat ik alleen maar wilde rollebollen in het gras. Maar de tuin riep, want kijk: tussen mijn net uitgeplante sla en bietjes, maar ook bij de judaspenning en akelei kwamen ze alweer op. Brandnetels. Paardenbloemen. Zevenblad. Zuring. Fluitekruid. Weegbree. Look-zonder-look. Prachtige, nuttige planten en favoriet bij vlinders en bijen, maar als je ze ongebreideld hun gang laat gaan, groeit er weinig anders meer in je tuin.

Met mate wieden moet je dus toch. En omdat de jonge scheuten en blaadjes van dit hierboven genoemde ‘onkruid’ niet alleen eetbaar, maar zelfs erg lekker zijn, zou ik zeggen: wieden én opeten! Je hoeft er zelfs geen tuin voor te hebben. Deze wilde jongens groeien ook gewoon in het park of plantsoen. Je kunt ze nog aanvullen met gekweekte groene kruiden uit de winkel of van je tuin en balkon, zoals kervel, bieslook, munt of dille.

Dit geweldige pastarecept met wild lentegroen komt oorspronkelijk van Antonio Carluccio, de briljante Italiaans-Britse chef die helaas in 2017 is overleden. Ik heb er wel iets aan veranderd. Hakken met de hand is het lekkerst, maar je kunt de kruiden ook eerst even grof snijden en dan met de gesmolten boter en de olijfolie in de keukenmachine tot een dikke puree mengen.

Ingrediënten voor 4 personen:

een halve emmer verse (wilde) kruidenblaadjes

40 g hazelnoten

4 eetl. extra vierge olijfolie

380-400 g tagliatelle

100 g gezouten boter

2 tenen knoflook, heel fijn gehakt

geraspte schil van 1 biologische citroen

75 g versgeraspte Parmezaanse kaas

Was de kruiden uit de tuin zorgvuldig. Doe brandneteltoppen in een vergiet en schenk er kokend water over: zo haal je de ‘brand’ eraf. Laat de kruiden goed uitlekken. Rooster de hazelnoten iets bruin in een droge koekenpan, laat afkoelen en hak ze grof.

Breng een pan met ruim water en een snuf zout aan de kook en kook de pasta beetgaar. Smelt intussen de boter in een braadpan en laat de knoflook een minuutje trekken, maar niet bruinen. Roer de hazelnoten, citroenrasp, olijfolie en de helft van de geraspte kaas erdoor. Hak daarna de kruiden met een groot mes niet te fijn.

Giet de pasta af. Bewaar circa 200 ml kookvocht. Meng op laag vuur zoveel kookwater als nodig is voor een niet te dikke saus door het kruiden-noten-botermengsel. Schep de kruidensaus goed door de hete pasta. Serveer direct in warme borden en bestrooi met de rest van de kaas. Lekker met gestoomde worteltjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.