De gidsde volkskeuken

De Volkskeuken: Voorraadkastverrassing

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: noedelsalade met kip en venkel. Kleine maaltijd voor 2 personen.

Noedelsalade met kip en venkel.Beeld Sake Slootweg

Tijdens de storm van afgelopen zondag dacht ik alles in huis te hebben voor een simpele spaghetti. In mijn hoofd is mijn voorraadkast namelijk een overzichtelijke plek waar verstandige blikken tomaat en andere sausingrediënten geordend naast elkaar staan. Helaas, enig achterstallig opruimwerk bleek nodig, want mijn kast zag eruit als een ontploft rariteitenkabinet van culinaire prullaria. In de bonte kluwen potten en doosjes vond ik geen blikken tomaat, wel instant Knöpfli-pasta uit Zwitserland, Albanese kruidenthee en een groothandelsverpakking met vijftig zakjes gelatine waarvan ik geen idee heb hoe die daar komt.

Na het wat beschaamd ordenen van al dat eten, viel vooral een forse verzameling noedels op: dikke Japanse Udon, stevige eiermie en Thaise rijstnoedels. Bij de toko bewonder ik graag de variatie in het noedelschap en zakjes die ik nog niet ken neem ik dan mee naar huis. Glasnoedels van mungbonen zijn mijn favoriet. De dunne doorzichtige sliertjes liggen lekker in de mond, nemen de smaak van saus goed over en vallen prettig licht op de maag. Uiteindelijk kwam ik de storm dus niet door met Italiaanse spaghetti maar met Aziatische glasmie. Ik maakte in de Volkskeuken al een keer noedelsalade met tofu en tomaat. Vandaag doe ik er venkel en kipgehakt in.

Ingrediënten

1 teentje knoflook, in schijfjes

150 g kipgehakt

100 g glasnoedels van mungbonenzetmeel 

3 eetl. vissaus

sap van 1½ limoen

2 theel. suiker

2 bospenen, geschild

½ venkel

1 verse rode peper

3 stengels bosui, in schijfjes

15 g koriander, grof gehakt

2 grote bladeren sla (bijvoorbeeld ijsbergsla)

Fruit de knoflook enkele minuten zachtjes in een scheut zonnebloemolie in een koekenpan. Schep de knoflook uit de pan. Bak het gehakt in de knoflookolie op laag vuur gaar. Bestrooi spaarzaam met peper en zout. Giet zo veel mogelijk van het vet af. Week de noedels ongeveer 4-5 minuten in een kom met water dat net heeft gekookt. Laat uitlekken in een vergiet. Meng vissaus, limoensap en suiker door elkaar in een grote kom. Rasp de bospeen. Snijd de kern van de venkel weg. Snijd de rest in flinterdunne plakjes. Snijd de rode peper in de lengte doormidden, schraap de zaadjes weg en hak fijn. Doe gehakt, noedels, peen, venkel, rode peper, bosui en bijna alle koriander in de kom met de dressing. Meng door elkaar. Leg een groot blad sla op een bord en schep de noedelsla erop. Garneer met de overgebleven koriander.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden