Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: Vlugge vega-soep voor drukke tijden

Zoete aardappelsoep met verschillende toppings. Beeld Tallina van den Hoed

Wat zullen we eens eten vanavond? Elke dag in de Volkskrant een verrassend en smakelijk recept. Vandaag: Zoete aardappelsoep. 

Met de intocht van de Sint, afgelopen weekend, is de jaarlijkse gekte weer begonnen. Dan heb ik het niet over de pietendiscussie of intochtblokkades, maar de doldwaze dagen voor Kerst. Scholen sturen nieuwsbrieven met activiteitenagenda’s voor zowel Sint als Kerst. Of we allemaal even willen helpen, want vele handen maken licht werk. Mijn ongelovige kinderen wisten een puike verlanglijst te produceren; of we dus even onze schoen konden zetten, dan konden we de lokale middenstand de winter door helpen, door vooral analoog te shoppen – wat nog niet meevalt als je dochter vooral neppe merchandisemeuk van een Aziatische gigant wenst. Lief werkt over, want the most wonderful time of the year is voor hem ook de drukste.

Dan moet ik ook nog surprises maken, kinderen overhoren en wegbrengen naar sportclubs, het alledaagse huishouden doen, even naar oma want die was gevallen, nog vier gedichten schrijven, een nieuwe zorgverzekering kiezen en eigenlijk ook nog werken. En o ja, we moeten ook nog eten.

Een stevige soep is lekker, snel klaar en kan door iedereen op z’n eigen moment gegeten worden. Soep past ook tussen clubjes door en laat zich ook nog eens makkelijk meenemen naar gezamenlijke diners, zoals op school, de sportclub of de buurtborrel-met-hapjes.

Poeh. Is het al januari?

Snipper ui en de knoflook. Verwijder de steelaanzet, zaadjes en zaadlijsten van de peper en snijd de peper in reepjes. Bak dit alles in een sliert olijfolie. Schil de zoete aardappel en de wortel, haal lelijke plekjes en snijd bij de wortel kop en kont eraf. Snijd alles in blokjes en doe deze bij de ui, samen met de specerijen en de bouillon. Breng aan de kook en laat 15 minuten pruttelen. Pureer met staafmixer of blender. Proef en voeg zo nodig zout en peper toe.

Deze soep is best zoet van smaak. Dat is ook logisch, met zo veel zoete groenten. Kleine kinderen zullen het zó een prima soepje vinden, maar volwassenen lusten er wel wat smaak bij. Zet daarom toppings klaar, zodat iedereen naar hartelust kan garneren. Met wat brood en boter erbij heb je er een goede maaltijd aan.

Ingrediënten 

2 uien

2 tenen knoflook

1 rode peper

olijfolie

600 g zoete aardappel

250 g geschilde wortel

2 volle theel. gemalen korianderzaadjes

3 volle theel. gemberpoeder

1,5 liter groentebouillon

zout, peper

toppings: gehakte selderij of koriander, knapperige gebakken uitjes, volle yoghurt, ringetjes peper, zonnepitjes, gemalen kokos, gesnipperde rode ui, sriracha-saus, et cetera

genoeg voor 6 kommen soep. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.