Recepten Volkskeuken

De Volkskeuken: vis op gestoofde paprika

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag:  Vis op gestoofde paprika (hoofdgerecht voor 4 personen).

Beeld Tallina van den Hoed

Het is vakantie, en zonnig, dus steekt de hedonist in mij de kop op: zou het niet fijn zijn om elke dag vakantie te hebben? Of elke dag luxe vakantie? Op het strand liggen met een boek, een koele rosé en een niet aflatende stroom hapjes, en dan ’s avonds uit eten en dansen, en dat dan de hele zomer door? Dat zou heerlijk zijn, maar de werkelijkheid leert dat je van elke dag feest dik wordt, en brak, met wallen en hoofdpijn en een lege portemonnee. Zelfs hedonisme wordt saai op den duur, denk ik. Je zou zowaar snakken naar een bordje gewoon eten.

Gelukkig kunnen bordjes met ‘gewoon eten’ ook heerlijk zijn. En goedkoop. En zonder al te veel werk.

Tallina van den Hoed.

Seizoensgroente is volop verkrijgbaar, milieuvriendelijk, lekker en budgettair verstandig. Wil je het nog goedkoper? Ga dan voor rare vormen: de supermarkt noemt dat ‘buitenbeentjes’. Ik had zo’n zak liggen: voornamelijk oranje, wonderlijk gekronkelde exemplaren. Op de markt heten die dingen gewoon ‘Paprika’s 1 euro per zak’, maar nu heeft de super ze dus ook ontdekt. En dat is mooi, want rare paprika’s smaken net zo lekker als standaard paprika’s en zo wordt er minder eten weggegooid.

Ik stoofde de paprika’s, legde er een keurmerkvisje op en stopte het in de oven. Aardappelpuree met tuinkruiden erbij en wat keurige broccoliroosjes en je hebt een heerlijke maaltijd. Reuze lekker met een glaasje rosé, om mijn innerlijke hedoniste een beetje te vertroetelen.

Bereiden

Snijd de ui in ringen en de knoflook in kleine stukjes. Bak de ui in de olijfolie tot het een beetje bruine randjes begint te krijgen. Halveer de paprika’s. Verwijder de steelaanzet, de zaadlijsten en de zaadjes. Snijd de paprika in reepjes en doe ze bij de uien. Bestrooi met zout en peper en laat het zeker 10 minuten rustig bakken. Zet de oven op 180 graden.

Bestrooi de kabeljauw met zout, peper en gerookt paprikapoeder. Schep de groenten in een ovenschaal en leg de vis erop. Besprenkel met olijfolie en zet het in de oven. Na ongeveer een kwartier is het gaar. Hak de bieslook en strooi die erover en laat iedereen naar smaak citroensap erover druppelen. Geen trek in aardappelpuree erbij? Het is ook lekker met gewoon rijst of pasta. Of frietjes. 

Ingrediënten

1 ui

2 tenen knoflook

Olijfolie

3 oranje paprika’s

Zout, peper

500 g kabeljauw (met MSC-keurmerk)

Gerookt paprikapoeder

20 sprietjes bieslook

1/2 citroen in vieren

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers. Zij doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.