Recept De volkskeuken

De Volkskeuken: Vis met papier en paperclips

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: gestoomde vispakketjes met sinaasappel en wortelsalade, hoofdgerecht voor 4 personen. 

Gestoomde vispakketjes met sinaasappel en wortelsalade. Beeld Loethe Olthuis

Koopt u liever loeivette lekkerbekjes bij de viskraam dan dat u zelf vis bakt? Of beperkt u zich tot gerookte zalm? Dan lijdt u, niet als enige overigens, aan visangst. Jammer, want vis klaarmaken is echt niet moeilijk. Begin simpel. Neem visfilet uit de supermarkt, want daar ligt tenminste echt duurzaam gevangen of gekweekte vis. Kies een stevige vissoort: pangasius, tilapia, meerval, MSC-tonijn, zalm. Bestrooi de filets met zout, laat een kwartiertje intrekken, dep ze droog en haal ze door de bloem. Bak ze, zonder te schuiven, aan weerskanten op middelhoog vuur in roomboter met wat olijfolie tot ze een knapperig korstje hebben. Iets avontuurlijker: stomen in bakpapier. Paperclips hebt u vast wel in huis. 

Ingrediënten

4 stukken MSC-koolvis- of ASC-pangasiusfilet à 100-125 g

50 g zachte boter

geraspte schil van 1 bio-citroen, sap van ½ citroen

1 teen knoflook, heel fijngehakt

5-6 takjes dille, fijngeknipt

15 sprietjes bieslook, fijngeknipt

3 volle theel. Dijonmosterd

1 eetl. olijfolie

1 flinke (navel-)handsinaasappel

4 lente-uitjes, in schuine ringen

800 g winterwortel of bospeen, schoongemaakt

200 ml (volle) yoghurt

1 eetl. vloeibare honing

1 theel. gemalen korianderzaad

Extra: 4 vellen bakpapier, metalen paperclips, lage ruime ovenschaal

Bestrooi de visfilets rondom licht met zout en peper. Meng de boter met de citroenrasp en -sap, knoflook, dille, bieslook, 1 theelepel mosterd, olijfolie en zout naar smaak. Schil de sinaasappel, neem al het wit mee. Snijd het vruchtvlees overdwars in plakken, verwijder pitjes. Vouw de vellen bakpapier dubbel. Leg op elk dubbel vel een vismoot. Bestrijk de vis met de kruidenboter en verdeel de 4 grootste sinaasappelplakken en de helft tot tweederde van de lente-ui erover. (Eet de overgebleven sinaasappel op). Vouw het bakpapier om de vis heen dicht tot een pakketje, opening aan de bovenkant. Zet vast met paperclips. Leg de pakketjes in de ovenschaal.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de vis 15-20 minuten in het midden van de oven tot het bakpapier iets bruin kleurt. Maak intussen de wortelsalade: rasp/schaaf de wortels met een grove rasp, keukenmachine of kaasschaaf. Roer de yoghurt, de rest van de lente-ui, 2 theelepels mosterd, honing en koriander tot een dressing. Meng door de wortel en breng pittig op smaak met zout en peper.

Leg de pakketjes op de borden en vouw ze voorzichtig open (de paperclips zijn heet!). Verwijder het bakpapier en eet de vis met wortelsalade, kropsla en in de schil gekookte krieltjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden