Recept De Volkskeuken

De Volkskeuken: Verse vijgentaart

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Verse vijgentaart, nagerecht voor ca. 6 personen.

Beeld Loethe Olthuis

Klimaatverandering heeft ook voordelen. Ik heb nog nooit zo’n overvloedige vijgenoogst gehad als de afgelopen twee zomers. En nog een voordeel: druiven worden nu ook in een Hollandse zomer rijp, dus volgend jaar staat de constructie van een heuse druivenpergola gepland. Mijn vriendin Cora heeft nu al een schutting vol rijpe druiven en appte me wat ze er in hemelsnaam mee kon doen, want het zijn er te veel om zo te eten. Plukken, stampen, koken, zeven: druivensap maken, adviseerde ik. Een behoorlijk klusje, dat wel.

Dan heb ik het met mijn vijgenboom een stuk gemakkelijker. Vijgen rijpen in fases: hoe warmer, hoe sneller. Voor het echte zwitserlevengevoel, maar dan gratis, loop ik ’s morgens nonchalant naar de vijg en pluk alleen de vruchten die bijna openbarsten van sap en rijpheid. Ik eet ze het liefst vers van het steeltje, maar vijgenjam en zeker deze vijgentaart zijn ook niet te versmaden. Het bakken is een stuk minder werk dan druivensap maken. Natuurlijk is de taart ook lekker met gekochte vijgen.

Ingrediënten:

ca. 4 rijpe verse vijgen

Sap en rasp van ½ biologische citroen

boter en bloem

100 g mascarpone

6 eetl. suiker

125 g zelfrijzend bakmeel

1 zakje vanillesuiker

2 flinke biologische eieren, apart losgeklopt

3-4 eetl. magere yoghurt

3 eetl. zonnebloemolie

Extra: springvorm 18-19 cm doorsnede

Verwarm de oven voor op 200 graden.  Snijd de vijgensteeltjes eraf en snijd de vijgen zelf in zes parten. Hussel voorzichtig het citroensap erdoor. Vet de springvorm in met boter en bestuif met bloem. Verwarm de mascarpone met 2 eetlepels suiker en de citroenrasp op laag vuur in een pannetje tot het mengsel vloeibaar is geworden en de suiker is gesmolten. Laat iets afkoelen.

Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel met 4 eetlepels suiker en vanillesuiker, 1 losgeklopt ei, 3 eetlepels yoghurt en olie tot een deeg: voeg zo nodig nog een eetlepel yoghurt toe als je het niet goed kunt mengen. Schep het deeg in de vorm en strijk glad met een spatel.

Verdeel de vijgenparten naast elkaar of dakpansgewijs op de taart, dat hoeft niet heel netjes. Druk ze licht in het deeg. Klop het tweede ei door het mascarponemengsel en schenk dit gelijkmatig over de vijgen. Zet de taart ca. 30 minuten in het midden van de oven tot hij goudbruin en stevig is. Laat iets afkoelen en verwijder de springvorm. Verdubbel de ingrediënten en je hebt genoeg voor een springvorm van 26 cm doorsnede.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden