Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: vegetarische Vietnamese pannenkoekjes

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Bánh xèo (Vietnamese pannenkoekjes), snack, lunch of voorgerecht, 6-8 stuks. 

Bánh xèo, Vietnamese pannekoek Beeld Pay-Uun Hiu

Elke keer als ik naar Duitsland ga, verheug ik me op het eten. Nu verheug ik me altijd op eten, maar vooral in Duitsland. Want voorbij de Bratwurst, Schweinshaxe en Kartoffeln tref je er heel wat culinair opmerkelijks. Vorig weekend werd ik aangenaam verrast door de hoeveelheid veganistische Vietnamese restaurants, een fenomeen dat ik in Nederland nog niet had gespot. Natuurlijk zijn hier Vietnamese restaurants waar je prima vega en vegan kunt eten, maar een complete menukaart zonder dode dieren was ik nog niet tegengekomen.

Het zal nog een uitvloeisel van de DDR zijn, waar vóór de Wende Vietnamezen als contractarbeiders uit de socialistische broederstaat naartoe waren gehaald. Na de val van de Muur kwamen veel van hen op straat te staan en een deel ging weer terug naar Vietnam. Maar in de alternatieve wijken van Berlijn bleek vegan eten ook een welkome niche voor een jongere generatie Vietnamese migranten die goed genoeg zijn ingeburgerd om in te spelen op de veranderende vraag en eetgewoonten.

In de Bergmannstrasse in het hippe Kreuzberg schoven we aan bij Good Morning Vietnam en vroegen ons na verrukkelijke saladerolletjes, briljante seitaneend met rijst en een heerlijke tofuschotel af waarom een mens überhaupt nog vlees en vis moet eten. Thuis doe ik het met bánh xèo nog even dunnetjes over: gevulde garnalenpannekoekjes met dipsaus waarvoor ik bij de toko vegetarische garnalen haal. Ook zaken als rijstmeel en kleefrijstmeel zijn verkrijgbaar bij de toko.

Ingrediënten

3 eetl. vis- of lichte sojasaus

sap van ½-1 limoen

scheutje ahornsiroop

2 theel. sesamolie

250 g rijstmeel

50 g kleefrijstmeel

200 ml kokosmelk

ca. 170 ml water

1 theel. kurkuma

(arachide)olie

1 bosje lente-ui, in dunne ringetjes

250 g garnalen, vegetarische garnalen of gerookte tofu

1 à 2 teentjes knoflook

150 g taugé

½ bosje koriander, fijngehakt 

Bereiding

Maak het dipsausje door vis- of sojasaus, limoen, ahornsiroop en sesamolie te vermengen. Breng op smaak met zout en peper. Meng rijstmeel, kleefrijstmeel en kokosmelk tot een smeuïge massa. Voeg beetje bij beetje het water toe en roer tot een soepel maar niet heel dun beslag. Roer kurkuma, zout en de helft van de lente-uitjes erdoor. Bak in een scheutje olie de garnalen- of tofuplakjes met knoflook en lente-ui. Was de taugé en laat uitlekken.

Verwarm in een koekenpan een scheutje olie en giet daarin beslag voor één pannekoek. Laat aan één kant licht bruinen en keer om. Strooi wat van het garnalen- of tofumengsel erover, plus de taugé en wat koriander. Doe een deksel op de pan en laat de pannekoek een paar minuten verder garen. Klap de pannekoek vervolgens dubbel en leg op een verwarmd bord met een deksel erover. Bak op dezelfde manier de andere pannekoeken en serveer met de dipsaus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden