de gids volkskeuken

De Volkskeuken: Vegetarische optie voor het stamppotseizoen

De suggestie voor de dagelijks dis van uw Volkskok: stamppot met kappertjes, hoofdgerecht voor 2 personen.

Vegetarische andijviestampot met champignons en gefrituurde kappertjes. Beeld Sake Slootweg

Ooit betaalde ik mijn studie door daarnaast te vliegen als steward bij de KLM. Ik genoot van het tutten met dienblaadjes, van de borrelamandeltjes en van keurige parelketting-stewardessen die bijna met pensioen gingen. Zij zeiden dingen als: ‘Tja, soms zat je gewoon een week vast op Alaska,’ of gaven tips aan de juniorlichting: ‘Kind! Zo’n galleyaanrecht neem je gewoon af met wodka uit de dranktrolley hoor’.

In deze week van klimaatstakingen denk ik aan mijn oud-collega’s. Zouden ze aan het zwembad in Doha af en toe vliegschaamte hebben?

De supermarkt vind ik een grotere uitdaging: geen vliegschaamte maar vleesschaamte. Met het stamppotseizoen in aantocht denk ik voortdurend aan worst. Wat is nou een stamppot waarbij ik het vlees niet mis?

Met deze andijviestamp met champignons, tomaat en gefrituurde kappertjes ben ik volgens mij een eind. De KLM zou het als personeelshap kunnen overwegen. De hardnekkig aanwezige stamppot in de trolley met bemanningseten was zo’n behanglijm dat het prakje als laatste overbleef.

Ingrediënten

2 eetl. kappertjes (25 g), uitgelekt

250 ml zonnebloemolie

1 ui, gesnipperd

90 g romoboter

200 g witte champignons, in mini-blokjes

2 eetl. madeira of port

blaadjes van 1 takje verse tijm

150 ml groentebouillon

1 kg kruimige aardappelen, 850 g geschild

2 eetl. mosterd

30 ml slagroom

250 g gewassen andijvie, in reepjes

cayennepeper

2 middelgrote tomaten, in blokjes

Laat de kappertjes uitlekken op keukenpapier en dep ze goed droog. Frituur ze in hete zonnebloemolie in ongeveer 1 minuut knapperig (pas op voor spetters!). Leg op keukenpapier. Fruit de ui en knoflook in ongeveer eenderde (30 g) van de boter. Voeg de champignonblokjes toe en bestrooi met zout. Bak ze langzaam tot al het vocht is verdampt en ze flink bruin zijn. Blus af met madeira. Voeg tijm en bouillon toe en kook in tot een jus. Kook de aardappelen gaar en laat ze droogstomen. Stamp de aardappelen met de overgebleven boter, mosterd en slagroom tot puree. Schep de rauwe andijvie erdoor en warm even door. Breng op smaak met zout en cayennepeper. Schep champignons over ieder bord andijviestamp. Garneer met blokjes tomaat en de kappertjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden