De gidsVolkskeuken

De Volkskeuken: vegetarische hotdogs

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: vegetarische hotdogs, hoofdgerecht voor 4 personen.

Vegetarische hotdogsBeeld Loethe Olthuis

Omdat ik werk aan de afronding van een boek over duurzaam tuinieren, heb ik jammer genoeg de laatste tijd amper tijd om te koken. Wederhelft Ronald krijgt daardoor alsmaar pasta en soep met stokbrood voorgezet, afgewisseld met stamppotten, dus vond ik dat hij weer eens mocht kiezen - dan kon hij ook meteen de boodschappen doen. 

Waar kwam hij mee thuis? Met blikken knakworstjes. Vegetarische. ‘Ik dacht: die vind je vast duurzamer dan gewone’, glunderde hij. ‘Zoals jij hotdogs maakt, zijn ze altijd lekker en ook gezond. Dus ze kunnen best als snelle avondmaaltijd, dacht ik.’ De slijmbal. Bovendien hield ik mijn hart vast, want de vegetarische rookworst van de fabrikant van deze knakkers was zo walgelijk, dat ik hem aan de kippen heb gevoerd. Die haar ook niet opaten. Intussen is het bedrijf een samenwerkingsverband aangegaan met iemand die wél weet hoe je smakelijke vleesvervangers moet maken, dus wie weet viel het mee.

We aten dus hotdogs. Met zuurkool, ui en paprika, dus inderdaad best gezond. En met zo veel kruiderijen erin dat het misschien toch niet veel uitmaakt wat voor worstjes je erin doet. Maar verrassing: die vegaworstjes zijn eigenlijk best goed. En ze smaken warempel naar knakworst, al knakken ze natuurlijk niet; dat is voorbehouden aan echte, verse knakworst, met een worstvel. Ik had hier eigenlijk willen zetten: niks weerhoudt je ervan om gewone knakworst te nemen, Frankfurters of zelfs plakken (echte) rookworst. Het liefst met minstens twee Beter Leven-sterren of biologisch. Maar het is de Nationale week zonder vlees, dus probeer ze nou maar gewoon, deze vegetarische hotdogs.

Ingrediënten

olijfolie

1 ui, gesnipperd

1 puntpaprika, schoongemaakt, in kleine stukjes

500 g zuurkool, uitgelekt, grof gehakt

1 afgestreken eetl. mild (gerookt) paprikapoeder

3-4 eetl. tomatenketchup

2 blikjes vegetarische knakworstjes

8 witte broodjes (naar smaak hard of zacht)

(vegan) mayonaise

grove mosterd (met zaadjes)

Verhit een flinke scheut olijfolie in een braadpan en bak de uisnippers en paprikastukjes 3 minuten op laag vuur. Voeg zuurkool, paprikapoeder en tomatenketchup toe (meer maakt het zoeter), schep goed door elkaar en laat 12 minuten op laag vuur stoven, schep regelmatig om. Verwarm de knakworstjes volgens de gebruiksaanwijzing op het blik. Snijd de broodjes open: besmeer de helft met mayonaise en de andere helft met mosterd.

Giet de worstjes af. Schep op de bodemhelft van elk broodje een flinke lepel van het zuurkoolmengsel, leg er twee worstjes op en klap het broodje dicht. Eet direct.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden