receptde volkskeuken

De Volkskeuken: vegetarische boterpaneer

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag boterpaneer, een Indiaas hoofdgerecht voor 4 personen.

BoterpaneerBeeld Tallina van den Hoed

Ik ben dol op curry’s. Die van Indiase restaurants, maar ook de supersnelle versies die ik doordeweeks uit mijn mouw schud. De geur, de diepte van de smaak, de hoewel veel, vaak eenvoudige ingrediënten: ik vind het top. Daarom was ik al blij met de Curry Guy-boeken van Dan Toombs. Al zijn zijn recepten behoorlijk bewerkelijk, ze smaken puik. Nu is er The Curry Guy: veggie. Wat opvalt, is dat die vegetarische gerechten minder bewerkelijk zijn dan die in de voorgaande boeken. Je hoeft geen basissauzen te maken, je kunt meteen aan de slag. Ik maakte met luide instemming van de puberdochter meerdere gerechten uit dit boek. Omdat je de Indiase kaas paneer tegenwoordig ook in de supermarkt kunt kopen, maken we onderstaand recept. 

Ingrediënten:

40 g gemberwortel

5 tenen knoflook

3 eetl. koolzaadolie

zout

4 theel. gemalen chilipoeder

sap van 1 citroen

1 theel. garam masala

120 g volle Griekse yoghurt

400 g paneer 

4 kardemompeulen

2 kruidnagels

1 laurierblaadje

2 blikken tomatenblokjes

evt. 2 groene chilipepers

80 g boter in blokjes

75 ml slagroom

evt. 1 theel. honing

10 peterselie of korianderblaadjes, gehakt

Schil de gemberwortel, rasp hem, pers de knoflook erdoor en vijzel (of staafmixer) het daarna tot puree.

Maak de marinade: meng de helft van het gember-knoflookmengsel met 1 eetlepel koolzaadolie, 2 theelepels chilipoeder, het sap van 1 citroen, de garam masala en de yoghurt. Snijd de paneer in dobbelstenen van ongeveer 2 centimeter en roer de blokjes door de marinade.

Maak de saus: vijzel de kardemompeulen met de kruidnagels, de rest chilipoeder en het laurierblaadje tot gruis. Verwijder grote stukken kardemompeul. Pureer de tomatenblokjes met de specerijen en de rest van het gember-knoflookmengsel in een pan en breng dit langzaam aan de kook.

Vis de blokjes paneer uit de marinade en bak ze in 2 eetlepels koolzaadolie op een rustig vuur aan alle kanten goudbruin.

In de tijd dat de paneer bakt, roer je blokje voor blokje de boter door de saus. Wacht steeds tot de boter door de saus is opgenomen. Voeg daarna de slagroom toe, laat het even pruttelen en voeg dan lepel voor lepel het restje marinade toe. Proef: is de saus hartig genoeg? Als je de saus wat minder zuur wilt, kun je de honing toevoegen.

Roer de blokjes paneer door de saus, bestrooi met de gehakte groene kruiden. Eet met rijst en naanbrood. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden