De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: Veganistische taart in tenue

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: vegan shepherd’s pie, hoofdgerecht voor 4 personen

Vegan shepherd's pieBeeld Pay-Uun Hiu

Bish Bash Bosh! betekent zo veel als één, twee, drie, klaar, en dat is een hoopvolle titel voor een veganistisch kookboek (Fontaine Uitgevers). Het Britse schrijf- en kookduo Henry Firth en Ian Theasby, dat opereert onder de naam Bosh! (‘nonsens’), profileert zich als de vegan Jamie Oliver. Via een eigen tv-kanaal (bosh.tv), vier boeken en royale socialemedia-exposure verspreiden ze – vrij geïnterpreteerd - de boodschap dat vegan eten gewoon reuze makkelijk is als je niet moeilijk doet. Maar waar je van flexitariër tot beginnend veganist echt blij van wordt, zijn de klassiekers in plantaardig tenue, zoals de pizza margherita met cashewmozzarella. Of de typisch Britse shepherd’s pie, maar dan met linzen. Niet helemaal bish bash bosh klaar, wel ongelofelijk lekker.

Ingrediënten

1,2 kg kruimige aardappelen

1 à 1½ eetl. bouillonpoeder

1 eetl. (vegan) mayonaise

1 eetl. mosterd

snuf nootmuskaat

2 rode uien

3 teentjes knoflook

1 stengel bleekselderij

1 grote wortel

500 g champignon

4 zongedroogde tomaten (plus 2 eetl. olie uit de pot)

1 à 2 takjes verse rozemarijn (alleen blaadjes)

5 takjes verse tijm (alleen blaadjes)

2 eetl. tomatenpuree

1 eetl. Marmite

1 eetl. balsamicoazijn

250 ml rode wijn

100 ml groentebouillon

400 g gekookte puylinzen

Bereiding

Zet de aardappelen op met water en voeg 1 à 1,5 eetlepel bouillonpoeder of een bouillonblokje toe. Kook ze gaar, giet af en bewaar het kookvocht. Stamp de aardappelen tot fijne, smeuïge puree met wat kookvocht, (vegan) mayonaise, mosterd, zout, peper en nootmuskaat.

Let bij het bereiden van de vulling erop de groenten echt klein te snijden, dat geeft het lekkerste resultaat. Dus ui en knoflook gesnipperd, bleekselderij in smalle reepjes, wortel brunoise, champignons en zongedroogde tomaten fijngehakt. Verhit de olie van de tomaten in een ruime braadpan op middelhoog vuur. Bak daarin ui en knoflook met een klein snufje zout ca. 5 min. Voeg zongedroogde tomaten, rozemarijn en tijm toe en laat ca. 2 min. meebakken. Doe de wortel en bleekselderij erbij, laat ook even meebakken, en dan de champignons. Zet het vuur iets hoger en bak onder af en toe roeren tot het vocht van de champignons vrijkomt. Zet het vuur lager en bak nog 5-7 min. Roer af en toe.

Voeg de tomatenpuree, marmite en azijn toe en roer 1 minuut. Doe de wijn, bouillon en linzen erbij. Zet het vuur wat hoger en laat alles ca. 10 min. sudderen tot het meeste vocht is verdampt. Breng op smaak met zout en peper.

Verdeel de vulling in een ovenschaal en spuit de puree met een spuitzak in rozetjes over de vulling, of schep de puree erop, strijk glad en trek met een vork een mooi patroon erin. Zet 25-30 minuten in een voorverwarmde oven (hetelucht 180 graden) tot de bovenkant mooi knapperig en goudbruin is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden