De gids Volkskeuken

De Volkskeuken: veganistische bonenburger

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: zwartebonenburger, lunch of bijgerecht voor 4 personen

Zwartebonenburger Beeld Pay-Uun Hiu

Kort geleden besloot ik dat vegetarisch eten voor mij niet meer voldeed. Hoe lekker een stuk belegen kaas ook is en hoe graag ik ook een eitje bij mijn ontbijt heb, het is een illusie te denken dat je dan géén dode dieren eet. In de hele productielijn sneuvelt er nogal wat (haantjes, stierkalfjes), om het over het leed van de levende have nog maar niet te hebben. Dus kook en eet ik sinds enige tijd zo veel mogelijk veganistisch.

Om het leuk te houden, trakteerde ik mezelf op de tweedaagse Masterclass Vegan Cooking van Eke (Koken met kennis) Mariën en Joris (The vegetable chef) Schildknecht. Dat was twee dagen feest. Met een divers gezelschap, uiteenlopend van een moeder met een kind dat veganist wil worden tot ‘vleeskoks’ die steeds vaker vega- en veganklanten in hun restaurant krijgen, maakten we chocoladetaarten en citroentaarten, boerenkoolquiches en bolognesesaus met seitan. 

We leerden hoe je meringue kunt maken van aquafaba (kikkererwtennat) en hoe je door uiteenlopende bereidingstechnieken (roken, roosteren, fermenteren) veel meer smaak aan je ingrediënten kunt geven. En dat je echt niet afhankelijk bent van dure vleesvervangers, want onderstaande burger draai je met hulp van een keukenmachine zo in elkaar. Denk alleen wel aan de weektijd van de bonen en de linzen.

Ingrediënten

100 g zwarte bonen

25 g rode linzen

50 g ui, gesnipperd

50 g wortel, in stukjes

10 takjes tijm – alleen de blaadjes

1 teen knoflook, in stukjes

¼ theel. paprikapoeder

1 middelgrote aardappel, geraspt (ca 150 g)

olie

Bereiding

Week de bonen minimaal 6 uur (liefst een hele dag of nacht) en doe er het laatste uur de linzen bij. Laat ze goed uitlekken en pureer alle ingrediënten behalve de geraspte aardappel. Laat de machine doordraaien tot de bonen goed fijngemalen zijn. Kneed met de hand de aardappelrasp erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor op 165 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrijk met olie op de plekken waar u straks de burgers legt. Maak op de bakplaat 4 burgers met behulp van een bakring van 10-12 cm. Bestrijk de bovenkant van de burgers met olie en bak ze 15 minuten in de oven. Bak ze daarna nog even in de koekenpan voor een mooi korstje. U kunt ze na het voorbakken in de oven ook in de koelkast bewaren en later opbakken, of invriezen. Serveer op een broodje met wat sla, avocado of augurk en (vegan)mayonaise.

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden