De gidsDe Volkskeuken

De Volkskeuken: Vegan thuislunch met pit

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Pittige champignon-linzensalade, lunchgerecht voor 3 tot 4 personen.

Pittige champignon-linzensaladeBeeld Loethe Olthuis

Met veel interesse las ik onlangs het artikel van collega Teun van de Keuken over zijn belevenissen met veganistisch eten. En ook met verbazing, want mijn ervaringen met ‘vegan’ zijn volkomen anders. Ik had namelijk ook net, voor een ander medium, zes weken puur plantaardig gegeten. Zonder spierverlies, slapte, eiwit-, vitamine B12- of ijzertekort, zonder extra kilo’s of andere malaise. Ik voelde me fit, heb regelmatig intensief gesport en ben zelfs nog wat afgevallen: vet, geen spieren. Maar ik had ook vanaf het begin vitamine B12 en ijzer bij geslikt en extra op voldoende eiwitten gelet. Het is allang bekend hoe belangrijk dit is voor vegans. Proteïnepoeder? Niet nodig gehad. Ik kwam een heel eind met sojakwark, noten en peulvruchten met granen.

Wat ik absoluut met Teun eens ben: ook puur plantaardig kun je heerlijk koken en eten. Probeer deze pittige herfstsalade eens. Vol eiwitten, vitamines (nee, geen B12, dat zit alleen in dierlijke producten of is toegevoegd aan plantaardige ‘melkjes’), vezels en ijzer. Én een flinke dosis pit, zodat je ook als thuiswerker na de lunch niet indut achter de keukentafel. Bovendien kun je de salade ruim van tevoren maken; schuif nog een volkoren stokbroodje in de oven en klaar is je lunch. Niet genoeg? Handje noten erdoor!

Ingrediënten:

1 teen knoflook, fijngehakt

1-1,5 eetl. groene peperkorrels (potje)

2 theel. Dijonmosterd

2 theel. witte basterdsuiker

5 eetl. olijfolie extra vierge

2 eetl. citroensap

rasp van ½ biologische citroen

1 blikje linzen (netto 310 g), uitgelekt

2 stengels bleekselderij, geschild (dunschiller), in reepjes

3 lente-uitjes, in ringetjes

(evt. half rood pepertje, zonder zaadjes, fijngehakt)

2 eetl. neutrale olijfolie

250 g kastanjechampignons, in plakjes

40 g veldsla, gewassen, gedroogd

extra: vijzel of staafmixer

Wrijf de knoflook, peperkorrels, mosterd, suiker, 1 eetlepel extra vierge olijfolie en een flinke snuf grof zout fijn in de vijzel; schraap in een kom en klop met de rest van de olijfolie extra vierge, citroensap en -rasp tot een dressing. (Of pureer alle ingrediënten met de staafmixer). Doe de linzen, bleekselderij, lente-ui en eventueel de rode peper in een grote kom. Verhit de neutrale olijfolie in een koekenpan en bak de champignonplakjes in 3-4 minuten op hoog vuur bruin, bestrooi met zout. Schep de champignons en dressing door het linzenmengsel en laat afkoelen in de koelkast.

Schep de linzensalade om en maak zo nodig af met zout. Verdeel de veldsla over bordjes en schep de linzensalade erop. Eet met knapperig bruin stokbrood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden