De Gids Volkskeuken

De Volkskeuken: vega-salade voor spekminnaars

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok: andijviesalade met spek of halloumi, hoofdgerecht voor 2 personen.

Andijviesalade met halloumi. Beeld Loethe Olthuis

‘Mijn dochter is vegetariër geworden, maar soms verlangt ze nog naar gebakken spek en kip’, vertelde mede-Volkskok Tallina. Ik begrijp dat volkomen, want hoewel ik nu af en toe biologisch vlees eet, waren dat ook de smaken die ik miste in de tijd dat ik 100 procent vegetariër was: pittig, knapperig spek en gegrilde kip. Voor kip zijn er tegenwoordig talloze, bijna niet van echt te onderscheiden alternatieven, maar de vegetarische speknabootsers missen het vette, het zoute, het... spekkige.

Als je een beest opeet, gebruik het dan helemaal. Maar varkens worden vooral geslacht voor het magere spiervlees: ham, karbonades, varkenshaasjes en -oesters, filetlapjes. Die stukken brengen namelijk het meeste geld op. Andere delen, zoals hart, niertjes, pootjes, snuit, oren en staart werden vroeger ook gegeten, maar verdwijnen tegenwoordig vaak naar het buitenland, in vleessnacks of zelfs in dierenvoer. Spek eten we nog wel. Het zit in een laag op de buik en de rug van een varken en wordt bijvoorbeeld in worst verwerkt of gerookt. Als je met vlees wilt minderen maar (nog) niet zonder kunt, is gerookt spek een uitkomst: een klein beetje geeft al veel smaak.

Het ultieme spekrecept komt uit de klassieke Franse keuken en bestaat uit drie ingrediënten: knisperverse andijvie, uitgebakken spek en goede azijn. Voor Tallina’s dochter en andere spekmissende vegetariërs bedacht ik deze variatie met halloumi, de hartige kaas uit Cyprus die je kunt bakken als vlees. Voor beide salades geldt: leuk ze naar hartelust op met bijvoorbeeld knoflook of mosterd, croutons (oud brood), geroosterde (wal)noten, plakjes ei, gebakken uienringen of wat je verder lekker vindt. Met gekookte aardappels erbij is dit een prima avondmaaltijd.

Ingrediënten

- mooie bladeren van 1 kleine krop (krul)andijvie, gewassen, gedroogd, grof gesneden

- ca. 200 g biologische spekreepjes óf 250 g halloumi, in kleine blokjes

- goede (wijn)azijn

- extra voor de halloumisalade: 3 eetl. goede olijfolie, 4 eetl. walnootolie

Bereiding

Bak het spek zonder extra vet knapperig op laag vuur; halloumiblokjes bak je op middelhoog vuur rondom goudbruin in de olijfolie. Haal het spek of de halloumi met een schuimspaan uit de pan. 

Voor de speksalade: voeg een flinke scheut azijn (het wordt niet snel te zuur) toe aan het bakvet en laat even bruisen; draai het vuur uit. Voor de halloumisalade verwarm je eerst de walnootolie in de pan en dan hup, dezelfde scheut azijn erbij. 

Dan is het simpel: meng de hete spekvet-/walnootdressing en het spek of de halloumiblokjes door de andijvie. Direct opeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden