De gidsde Volkskeuken

De Volkskeuken: varkensribeye met tomaten-mosterdsaus

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: varkensribeye met tomaten-mosterdsaus, hoofdgerecht voor vier personen.

Varkensribeye met tomaten-mosterdsaus (en iets te zoute aardappeltjes)Beeld Marcus Huibers

Ik zat met Marieke en Fleur gezellig te eten bij mij in de straat – in een lekker tentje dat geen nieuw tentje is maar een hernieuwd tentje en waarover ik van de eigenaresse nog niks mag vertellen want ze voelt zich er niet helemaal klaar voor – en we hadden het over mensen die in de trein in hun neus zitten te peuteren en dat je dan wilt roepen ‘het is geen groentetuin!’ maar je doet het niet, over de verschillen en overeenkomsten tussen erotiek en eruditie, over narcistische overcompensatie, over het hart dat pulseert terwijl het bloed geleidelijk stroomt, over de nuchtere observatie dat alles voorbij gaat maar dat nooit iets verandert, ooit, kortom, een goed gesprek onder drie vakgenoten dat al snel de diepte indook, een psychologische snelkookpan die ons aan het begin van het weekend verkwikte maar die ons de hemel zij geprezen niet afleidde van het verrukkelijke eten dat ons werd voorgeschoteld, waarover op een later moment meer.

Hoe anders was het de dag erna. Met Stan en Steef probeerde ik een nieuwe versterker te kopen maar na tig luistersessies begon de psychologische snelkookpan in mijn hoofd te ratelen en zakte toen met een droge plof door z’n pootjes. Kortsluiting. Eenmaal thuis na het boodschappen doen had ik van alles vergeten. Vooral de groenten voor erbij, wat ik vrij typisch vond. Desalniettemin was het smikkelen geblazen van het zalige varkentje van mijn maatslager met bijpassende saus, al hadden de aardappeltjes iets minder zout gemogen.

Kook dus immer met aandacht. Het is maar een tip.

Ingrediënten

800 g varkensribeye van de slager

olijfolie

2 sjalotten, gesnipperd

4 tenen knoflook, gehakt

2 eetl. kappertjes

400 g smaaktomaten, in kwarten

2 eetl. zachte mosterd

100 g crème fraîche

Ga naar uw vleesspecialist en vraag om varkensribeye. Dat is eigenlijk een gewone ribkarbonade, maar dan zonder zwoerd en bot. Vraag om twee dikke plakken van 400 gram. Zout en peper ze royaal en zet weg.

Verhit wat olie in een ruime sauspan en fruit er de sjalotten, knoflook en kappertjes in. Doe de tomaten erbij, zet het vuur laag en laat 10 minuten rustig pruttelen. Meng de mosterd en de crème fraîche erdoor en warm nog even door.

Bak het vlees aan beide kanten mooi bruin in wat olijfolie, 8 tot 10 minuten per kant. Keer regelmatig zonder in het vlees te prikken, om de 2 minuten. Laat het vlees daarna even rusten in aluminiumfolie. Van binnen mag het net aan gaar zijn maar nog lekker sappig en rosé. Snijd het vlees in plakken en serveer met de saus. Aardappeltjes uit de oven en sperziebonen smaken er uitstekend bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden