recept de volkskeuken

De Volkskeuken: twee vegetarische soepen met kipsmaak

Vegetarische 'kippensoep'. Beeld Tallina van den Hoed

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: vegetarische soepen met kipsmaak, lunch- of voorgerecht voor 4 personen.

Toen mijn dochter een paar maanden geleden vegetariër werd, zei ze nog dat ze ‘echt niet moeilijk ging doen, hoor’ – en viste de balletjes uit de groentesoep om ze aan haar dankbare broer te doneren. ‘En met snoep boeit het me ook niet zo. Ik zal er zelf op ­letten, maar als iemand me een keer een snoepje aanbiedt zal ik niet gaan vragen naar gelatine. ­Gedoe.’

Niet dat ze vlees vies vindt, juist niet, ze vindt het ontzettend lekker ruiken. En ze mist het af en toe. Bij speklapjes op de barbecue, bijvoorbeeld, en bij kippensoep. ‘Groentebouillon is toch niet hetzelfde, mam, en als ze in noedelsoep vegetarische bouillon met kipsmaak kunnen doen, verkopen ze dat dan misschien ook gewoon in de winkel?’

Dat doen ze. Bij een grote supermarkt, of een biologische winkel. En dan kunt u er één van deze nepkippensoepen mee maken.

Ingrediënten

1 potje vegetarische bouillon met kipsmaak

1 pakje vegetarische kipstukjes (Vivera of Vegetarische slager)

en:

Voor Hollandse kippensoep

100 g wortel

1 kleine prei

1 stengel bleekselderij

50 g pasta

10 takjes selderij

Voor Aziatische kokoskippensoep

50 g wortel

5 champignons

50 g mihoen

1 volle eetl. Thaise groene currypasta

1 klein blikje kokosmelk

100 g taugé

2 bosuitjes

Maak conform de verpakking één liter bouillon. Pluk de vegetarische kipstukjes iets uit elkaar en bak ze in hete olie in een paar minuten knapperig.

Voor de Hollandse kippensoep: schil de wortel en snijd hem in kleine reepjes. Was de prei en de bleekselderij en snijd ze in ringetjes. Doe de groenten en de pasta in een pan, giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Proef: is het hartig genoeg? Hak de selderij. Schep de soep in de kommen en verdeel de vegakipstukjes erover.

Voor de Aziatische soep: schil de wortel en snijd hem in reepjes. Snijd de champignon in dunne reepjes. Doe deze groenten, mihoen en bouillon in de pan. Voeg een eetlepel Thaise groene currypasta en het kleine blikje kokosmelk toe. Laat het 8 minuten zachtjes pruttelen. Snijd in die tijd de bosui in ringetjes. Doe de taugé erbij, proef op zout en peper en verdeel over 4 borden en verdeel de vegakip en de bosui over de borden. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden