De Gids de Volkskeuken

De Volkskeuken: Turks brood met (MSC-gecertificeerde) tonijn

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Turks brood met tonijnmayonaise, geroosterde tomaatjes en avocado, hoofdgerecht voor 3-4 personen. 

Turks brood met tonijnmayonaise, geroosterde tomaatjes en avocado. Beeld Loethe Olthuis

Tonijn uit blik is de populairste vis in Nederland. In 2018 werden in Nederland meer dan 41 miljoen blikjes verkocht. De meeste fabrikanten vertellen niet dat in 93 procent van die blikjes tonijn zit die uit overbeviste zeeën komt of die gevangen wordt met onnodig veel bijvangst. De 7 procent die wél in orde is, kun je herkennen aan het MSC-keurmerk voor duurzame visvangst. En ‘hengelgevangen’ of ‘pole and line’ betekent: vrijwel geen bijvangst. Zo’n MSC-certificering stelt strikte eisen en maakt de tonijn iets duurder. Daar houden tonijnfabrikanten niet van. Dus leuken ze hun niet-MSC-gecertificeerde blikjes op met kreten als ‘responsible’ en ‘we streven naar duurzaamheid’. Dit klopt dus vrijwel nooit. Iedereen die weleens tonijn koopt, moet dit weten, vindt vis-expert Bart van Olphen. Hij is deze week de campagne Stop Foute Tonijn begonnen, opdat mensen zo veel mogelijk MSC-gecertificeerde tonijn kopen. Zijn en ons advies: kijk altijd goed op het blikje. In mijn variatie op een recept uit Van Olphens kookboek Vis uit blik is goede tonijn extra lekker.

Ingrediënten

2 blikjes MSC-tonijn in olijfolie, uitlekgewicht per blikje ca. 100 g

250 g kerstomaatjes, gehalveerd

8 eetl. mayonaise

3 tenen knoflook, fijngehakt

10 taggia-olijven, grofgehakt

3 lente-uitjes, in flinterringetjes

1 eetl. versgeraspte (biologische) citroenschil

tabasco

2 rijpe avocado’s

1 eetl. citroensap

1 Turks brood, horizontaal doormidden gesneden

Verwarm de ovengrill voor. Giet de tonijn af in een zeef, vang de olie op. Haal het visvlees uit elkaar. Hussel 3 eetlepels tonijnolie en een theelepel zout door de tomaatjes en spreid ze uit over een bakplaat. Zet ze iets boven het midden in de oven en rooster de tomaathelften in 5 minuten zacht en iets bruin.

Meng de tonijn met de mayonaise, knoflook, olijf, lente-ui, citroenrasp en tabasco naar smaak. Halveer de avocado’s, verwijder de pit en schep met een lepel het vruchtvlees eruit. Snijd het in plakken en meng met citroensap.

Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C. Bedruppel de snijvlakken van de broodhelften met de rest van de tonijnolie. Leg de broodplakken 10 minuten met de snijkant naar boven op het rooster tot ze krokant en iets bruin zijn. Haal ze uit de oven en besmeer ze dik met tonijnmayonaise. Verdeel de tomaatjes en avocadoplakjes over de bodemhelft en leg de plakken op elkaar. Druk iets aan en snijd het brood in parten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden