recept de volkskeuken

De Volkskeuken: traditionele Ierse stoofpot

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Irish stew, hoofdgerecht voor 6 tot 8 personen.

Irish stew. Beeld Loethe Olthuis

Vandaag is de dag van de Brexit. Oh nee, zóu de dag van de Brexit zijn. Maar had premier May niet al eerder uitstel gevraagd tot april, nee, mei of zelfs juni? Wat was de oorspronkelijke Brexit-datum ook weer?

Wordt u er nog wijs uit? Ik niet. Maar ik geniet intens van de hele Brexit-soap. Mijn held is John Bercow, de ‘Speaker’ van het Lagerhuis. Helaas zullen we hem moeten missen. Hij treedt vandaag af als Speaker,  onder meer vanwege de voortdurende onduidelijkheid over de Ierse grenssituatie. Daarom, voor hem én voor u, deze traditionele Ierse stoofpot. 

Ingrediënten:

1 l runderbouillon (of 700 ml bouillon + 1 flesje Iers bier)

Ca. 800 g runderlappen of lamsvlees, in flinke blokjes

50 g bakboter (croma)

2 theel. bruine suiker

1 volle theel. gedroogde tijm

2 laurierblaadjes

½ blikje tomatenpuree

2 ansjovisfilets, fijngehakt (of 2 eetl. worcestersaus)

3 eetl. koolzaad- of zonnebloemolie

2 grote preien, in dikke ringen

ca. 400 g schoongemaakte selderijknol of pastinaak, in flinke blokjes

700 g krieltjes in de schil, gehalveerd

2 winterpenen, in plakken

250 g savooiekool, in reepjes

1 bosje bladpeterselie, gehakt

Verwarm de bouillon (en het bier). Verhit de bakboter in een grote braadpan en bak de vleesblokjes in gedeelten al omscheppend op hoog vuur rondom bruin. Bestrooi met peper en zout. Doe al het vlees, suiker, tijm, laurier, tomatenpuree, ansjovisfilets/worcestersaus en bouillon in de pan, breng zachtjes aan de kook en laat anderhalf uur afgedekt sudderen.

Verhit na 1 uur de olie in een grote diepe koekenpan. Roerbak de preiringen, selderijblokjes, aardappels en wortelplakjes in delen na elkaar ca. 8 minuten op hoog vuur tot ze ietsje bruin zijn. Voeg na anderhalf uur stoven dit groentenmengsel en de koolreepjes toe aan het vlees. Laat in de gesloten pan nog ca. 45 minuten pruttelen tot de groenten gaar zijn en het vlees gemakkelijk uit elkaar is te trekken. Schep in diepe borden, bestrooi met peterselie en eet met grof bruin brood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden