Volkskeuken Tortilla

De Volkskeuken: tortilla met courgette en basilicum

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: heerlijke tortilla met courgette en basilicum (een hoofdgerecht voor twee personen).

Courgetteomelet met Thaise basilicum Beeld onno kleyn

Mag ik allereerst een verzoek doen aan de landelijke kookingrediëntverstrekkers? Voeg Thaise basilicum toe aan uw assortiment. Natuurlijk, enkele groentedetaillisten op vooruitgeschoven posten aan het culinaire front hebben dat al, net als wat toko’s. Maar algemeen is het allerminst, tot mijn verdriet. Thaise basilicum heeft een anijsachtig aroma, niet kruidnagelig, zoals de Italiaanse. En anijs is het aroma van de komende jaren. Venkelzaad, anijszaad, steranijs, daarvan ademen onze gerechten te weinig. Slaan wij dan gezamenlijk de hand aan de kruidenploeg om nieuwe voren te trekken in de vaderlandse kookakker!

Ik kreeg onlangs van een lieve dinergast twee bossen basilicum in handen gedrukt, rode (die diep paars van kleur is) en Thaise. Van de rode maakte ik de volgende dag gewoon pesto, die uitstekend smaakte maar wel erg groezelig door de pasta zat. Dat paars werd met de pijnboompitten en kaas en olie namelijk tot een nogal, eh, fecalisch bruingroen. Ik overweeg om ook met die Thaise een pesto te doen, maar dat moet een andere keer. Nu ging hij netjes door een omelet met courgette die ik Spaans dik maakte, als een tortilla.

Ingrediënten 

Hoofdgerecht voor 2 personen

1 gewone courgette (of liever een paar kleintjes)

4 eieren

6 eetl. olijfolie en nog wat

30 g pijnboompitten

peper uit de molen of chilivlokken

bosje Thaise of gewone basilicum

Snijd de courgette in plakjes van zo’n 6 mm dik. De eerste voorwaarde voor een lekkere courgetteomelet is het goed bakken ervan. In Spanje en Italië wil men de plakjes nog wel eens drogen in de zon voor ze de pan ingaan, maar wij doen dat niet: verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Leg de plakjes courgette er naast elkaar in, zonder dat ze overlappen. Bak op halfhoog vuur tot ze kleuren en draai dan om en bak de andere kant. Zout ze nog niet. Als niet alle courgette in de pan past, moet je in twee keer bakken.

Rooster de pijnboompitten in een droog koekenpannetje tot ze kleuren. Pas op, ze verbranden snel.

Doe de gebakken courgette in een kom, voeg zout toe en meng. Doe er dan de eieren bij, nog wat zout, peper of chilivlokken, plus de blaadjes van de basilicum en de pijnboompitten. Neem nu liefst een kleinere koekenpan (dan wordt de tortilla dikker), verhit daar weer wat olie in en bak de omelet. Dek af met een deksel. Eet als hij nog niet helemaal door en door gestold is.

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.