Volkskeuken Tonijnsalade

De Volkskeuken: tonijnsalade maar dan anders

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Thais-Peruaanse tonijnsalade, lunchgerecht voor 3-4 personen

Tonijnsalade Beeld -

In zijn nieuwe boek, Koken met vis uit blik 2, stelt ‘blikvisman’ Bart van Olphen dat het betrekkelijk eenvoudig is de juiste duurzame viskeuze te maken als je naar blik grijpt - vorige week besteedden we er ook al aandacht aan in deze rubriek. Er zijn namelijk inblikkers die verantwoord aan hun vis komen en die vis vervolgens ook nog eens lekkerbekkerig verwerken. Het ene blik is dus het andere niet. Goed kijken, goed de verpakking lezen, goed kiezen is het devies. Want de inblikkerij is een vechtmarkt en de grootverwerkers trachten alles zo goedkoop mogelijk te doen, zowel het vissen als het bereiden.

Ja, inblikken is bereiden – vis in blik is al gegaard en klaar. Desalniettemin ‘doen’ we er iets mee alvorens hem op te eten, want zo’n hapje vis uit het blik puur is ook maar zo, eh, puur. Van Olphen helpt ons met zijn boek, dat een flitsend repertoire aan recepten bevat, vaak aangenaam onverwacht. Pasta puttanesca met tonijn (laten ze het in Italië maar niet horen), spinaziesalade met zalm en kokosdressing, kabeljauwlever met miso en zure haring, krabfalafel met labneh, we kunnen weer geïnspireerd de lente in. De vonk sloeg bij mij zo over dat ik zelf aan het experimenteren sloeg. Als ik nu eens…? Ik greep woest om mij heen en mikte Thais en Peruaans door elkaar, met lekker veel vers limoensap, à la ceviche. Uiteraard nodig: goede tonijn. Kijk even op stopfoutetonijn.nu voor kieshulp. Of koop dat boek.

Ingrediënten

2 blikjes verantwoorde tonijn in olie

1 miniblikje maïs, uitgelekt

1 blik linzen, afgespoeld en uitgelekt

3 takken munt, de blaadjes grof gesneden

bosje koriander, grof gehakt

1 rode ui, in dunne flinters

sap van 6 limoenen

3 eetlepels Thaise vissaus

1 chilipeper, gesneden

2 zoete aardappelen, geschild

Kook de zoete aardappelen net aan gaar in water met zout in circa 12 minuten (ze gaan sneller dan gewone piepers). Laat afkoelen en snijd in plakken.

Meng het limoensap met de vissaus. Hussel alle ingrediënten voorzichtig door elkaar maar voeg de tonijn in brokjes pas op het laatst toe, anders wordt het zo gruizig. Proef of er zout bij moet.

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.