De Gids Volkskeuken

De Volkskeuken: tomaten-vleessaus

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Sunday Gravy, tomaten-vleessaus voor 8 personen. 

Sunday Gravy, het verre achterneefje van de bolognesesaus. Beeld Marcus Huibers

Jazeker mensen, we moeten véél minder vlees eten, anders redden we het gewoon niet. Ik doe misschien weleens een beetje stoer in dit hoekje van de krant, maar ook bij ons thuis heeft de geleidelijke vleesvervanging toegeslagen. De feestdagen staan weer voor de deur en de vertwijfeling in het land is nog nooit zo groot geweest. Kan het eigenlijk nog wel, zo’n enorm kerstgebraad, als de stikstofdampen bij wijze boven de kerstdis cirkelen?

Mijn antwoord: ja, want het is gelukkig niet elke dag Kerst. Als we dan toch gaan minderen, laten we dan heel af en toe goed en uitbundig vlees eten, zolang het nog niet strafbaar is.

Het recept vandaag heb ik afgekeken uit het Sopranos Family Cookbook. Je zou kunnen zeggen dat de Sunday Gravy die daarin is te vinden, het verre achterneefje is van de bolognesesaus, maar dan wel het achterneefje dat voor de oorlog naar Amerika is geëmigreerd en daar de wonderlijke gewoonten van zijn nieuwe thuisland heeft overgenomen. Het oorspronkelijke recept in het boek bevat zelfs naar mijn standaard een wanstaltige hoeveelheid vlees, dus dat heb ik ietwat aangepast. We zijn tenslotte beschaafde Europeanen, nietwaar?

Sunday Gravy maak je bij voorkeur in gigantische hoeveelheden, in een grote pan, voor een grote groep geliefden, om de restjes daarna in porties in de vriezer te bewaren. Of gewoon voor de kerstdagen, omdat het het ideale troostvoer voor de hele familie is. Ik wens u fijne feestdagen.

Ingrediënten

400 g varkensnek

400 g kalfsschouder

400 g venkelworst

olijfolie

8 knoflooktenen, gehakt

15 g rozemarijnnaalden, fijn gehakt

250 g tomatenpuree

500 ml witte wijn

2,4 kg gepelde tomaten (6 blikken)

400 g rundergehakt

1 ei

2 el paneermeel

geraspte schil van 1 citroen

verse basilicum

geraspte parmezaan

Bereiding

Snijd de nek en schouder in stukken, kruid met zout en peper en bak met de worst rondom bruin in olijfolie. Gooi de knoflook en rozemarijn erbij, en daarna de tomatenpuree. Blus met de wijn, donder de tomaten erbij (die u met twee messen in stukken snijd), doe het deksel op de pan en laat 2,5 uur pruttelen, terwijl u af en toe roert.

Meng het gehakt met het ei, paneermeel en citroenschil en draai balletjes. Bak ze even rondom bruin en drop ze in de tomatensaus. Laat ze nog eens 30 minuten meepruttelen. Kook 800 gram harde pasta. Schep het vlees uit de saus en meng de pasta erdoorheen. Serveer de pasta, gegarneerd met de basilicum en parmezaan en met het vlees in een aparte schaal.

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden