de gidsVOLKSKEUKEN

De Volkskeuken: tofuggets, een vegaversie van visnuggets

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag tofuggets, een vegaversie van visnuggets, voor 4 personen. 

Nepvisnuggets van tofu met gepofte aardappels en salade.Beeld Tallina van den Hoed

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag tofuggets, een vegaversie van visnuggets, voor 4 personen. Een bruid verdient een vrijgezellenfeest, zeker als haar bruiloft door het coronavirus uitgesteld moest worden. Maar wel een verstandig vrijgezellenfeest, met weinig mensen, in de buitenlucht. Dus wij, organiserende vriendinnen, zouden haar eerst iets spannends laten doen. Want zonder spanning vaart geen huwelijk wel. Daarna zouden we haar in de buitenlucht optutten, want een relatie blieft ook opsmuk en frisse lucht. Opgesmukt zou ze hout moeten hakken, want liefde vraagt werk en daarna zouden we dat hout in de hens steken en er heerlijk dingen op klaarmaken, want zonder vuur of eten wordt zo’n huwelijk natuurlijk nooit iets. Dat overgoten met wijn en hier en daar wat vulgaire opdrachten – want zonder vulgair… nou u snapt het al –moest lukken, toch?

Een groot deel van de planning lukte, maar op het kleine campinkje in het grote bos was de vuurhut gesloten (vanwege corona), was er geen hout te hakken (vanwege die dichte vuurhut), regende het zo stevig dat onze meegenomen minibarbecue het algauw opgaf. Dus dat werd opbakken op een pannetje in de camper, het glas heffen bij elektrisch licht en tot laat in de avond praten en kaartspelletjes spelen. Het was prima zo, dat vuur halen we nog wel een keer in als we allemaal immuun zijn.

Eenmaal thuis restte mij een kleffige camper, een modderige spijkerbroek, geweldige foto’s en filmpjes en nog wat te poffen aardappels. Terug in het gareel, met nepvisnuggets van tofu.

Ingrediënten:

1 blok tofu (450 g )

2 eieren

3 eetlepels maizena

1 eetl. gedroogde dille

1 theel. uienpoeder

1 theel. knoflookpoeder

1/2 theel. peper

1 theel. tuinkruidenbouillonpoeder

(of twee eetlepels viskruiden)

50 g bloem

50 g paneermeel

olie om in te bakken

citroensap

Doe een schone theedoek om het blok tofu, leg er iets zwaars op en laat een half uur staan. Pureer met een staafmixer en doe er 1 ei, de maizena, dille, uienpoeder, knoflookpoeder en bouillonpoeder (of die viskruiden) bij. Meng goed en maak er met de hand platte ovaaltjes van, ongeveer 3 bij 2 centimeter. Wentel ze door de bloem, klop het andere ei los en wentel ze daar doorheen en paneer ze daarna met het paneermeel. Verhit een laag olie in een ruime pan en bak de tofuggets in een paar minuten goudbruin. Keer ze één keer om. Laat ze uitlekken op keukenpapier, besprenkel met citroensap en eet met gepofte aardappels met crème fraîche en sla.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden