Recept De Volkskeuken

De Volkskeuken: tofu met citroenhoningsaus

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: tofu met citroenhoningsaus, bijgerecht voor 2-4 personen.

Krokante tofublokjes met citroensaus Beeld Pay-Uun Hiu

Ieder land heeft zijn eigen afhaalchinees, want geen keuken is tegelijkertijd zo flexibel en zo eigen als de Chinese. Duitsland, Engeland en de VS hebben allemaal hun eigen variant op geroerbakte groenten, geroosterd varkensvlees en gebakken mie en rijst. En zoals voor een bepaalde generatie Nederlanders de zondag niet bestond zonder Studio Sport en bami met babi pangang, zo zwoeren de Britten bij Chinees op vrijdag, schrijft tv-kok en presentator Kwoklyn Wan in zijn boek Chinese Takeaway (onlangs in vertaling verschenen bij Good Cook).

Wan groeide op in de keukens van zijn opa, die in de jaren zestig het eerste Chinese restaurant in Leicester opende, en zijn vader. Als jochie zong hij voor de vaste gasten in het restaurant, werd kungfu-meester en leerde ondertussen hoe de Engelsen hun Chinees blieven. In zijn boek vind je dus geen babi pangang. Wel char siu (geroosterd varkensvlees) met of zonder barbecuesaus. En foeyonghai (egg foo yung) maakt hij met grote gamba’s en zonder de in Nederland onmisbare zoetzure tomatensaus.

Maar ik trof er ook een van mijn vroegere favorieten, die ik niet meer heb gegeten sinds ik stopte met vlees eten: kip met mierzoete citroensaus. Ik geef hier een vegavariant met tofu, maar verder ongekuisd gesuikerd.

Ingrediënten 

120 ml citroensiroop

3 eetl. vloeibare honing

1 eetl. custardpoeder

100-150 g maizena

1 à 2 eieren

225 g stevige tofu, in blokjes

200 ananasstukjes uit blik, uitgelekt

½ citroen, in schijfjes

Maak eerst de saus: schenk de citroensiroop en de honing in een steelpannetje en voeg het custardpoeder toe. Roer op middelhoog vuur tot de saus begint te koken. Zet het vuur lager en blijf roeren tot de saus de gewenste dikte heeft. Haal van het vuur en zet apart. Dep de tofu droog en snijd in blokjes. Giet genoeg olie in de wok om te frituren en verhit die tot ca. 160 graden. Strooi ondertussen de maizena op twee borden en klop het ei los in een soepbord of ondiepe schaal. Haal de tofublokjes door de maizena op het ene bord, dan door het ei en vervolgens door de maizena op het andere bord. Als de olie in de wok lichtjes begint te walmen, is de temperatuur goed. Frituur de tofu in porties ca. 3 min. tot ze goudbruin zijn. Schep ze uit de olie, laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier en bestrooi eventueel met wat zout. Verwarm de saus nog even door, leg de ananasschijven op een schaal, schik de tofublokjes erop, giet de saus erover en garneer met de schijfjes citroen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden