de gidsVOLKSKEUKEN

De Volkskeuken: toert met gehakt, prei en munt

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: toert met gehakt, prei en munt, hoofdgerecht voor 4 personen.

Toert met prei en munt.Beeld Onno Kleyn

Eén toren was al af, net als het hoofdgebouw. Guédelon vordert, het middeleeuwse kasteel dat van niets af wordt gebouwd, in West-Bourgogne. In 1997 startten ze, op een plek waar eikenbomen groeiden en de steen in de bodem geschikt was. Teams van experts en vrijwilligers begonnen te bouwen en moesten tegelijk verzinnen hoe in ’s hemelsnaam de middeleeuwers te werk waren gegaan; veel erover was niet bekend. Die zoektocht was precies waar het om ging. Men dacht de klus in een jaar of twaalf te klaren; inmiddels zijn ze over de helft maar zijn we wel dik twintig jaar verder.

Op het terrein zijn touwslagers aan het werk, smeden, potten- en tegelbakkers, houtbewerkers, tuinders, wagenmenners, makers van houten en gebakken dakpannen en uiteraard steenhouwers. De technieken zijn middeleeuws; er is geen elektrisch apparaat te bekennen. Paarden en mensen doen alles.

Tot begin dit jaar kon je in het restaurant middeleeuws geïnspireerde happen krijgen; corona heeft dat onmogelijk gemaakt. Maar voor een historisch verantwoord gerecht draaien we onze hand niet om, toch?

In Frankrijk kun je allerlei soorten deeg op taartformaat krijgen; bij ons zijn het vaak kleine vierkante velletjes. Die moet je laten ontdooien en aan elkaar organiseren om het juiste formaat te bereiken.

Ingrediënten

2 uien, fijngesnipperd

300 g half-om-half gehakt

500 g gesneden prei

2 eieren

50 g geraspte parmezaan

Handvol panko of versgemalen wittebroodkruim

Blaadjes van 3 takken munt, fijngesneden

2 grote lappen taartdeeg (geen bladerdeeg), kant-en-klaar of zelfgemaakt

boter of olie om in te vetten

1 eidooier

Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht.

Bak de ui met het gehakt los en rul. Voeg de prei toe en bak rustig 5 minuten, tot de prei zacht wordt. Haal van het vuur en laat wat afkoelen. Meng er de eieren, parmezaan, panko en munt door en breng op smaak met zout en peper.

Vet een lage taartvorm in met boter of olie en bekleed hem met 1 lap taartdeeg. Prik hier en daar gaatjes met een vork. Verdeel de vulling over het deeg. Leg de tweede lap deeg er overheen en knijp de randen rondom goed bij elkaar. Maak in het midden een gaatje van 1 à 2 cm. Roer de eidooier los met 2 eetlepels water en kwast daar het deeg mee in. Bak de toert 1 uur in de oven. Niet te vroeg uit de oven halen!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden