Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: Thaise noedelsalade met bananenbloesem

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Thaise noedelsalade met bananenbloesem (Maaltijdsalade voor 2 personen).

Foto Sake Slootweg

Op kraamvisites zat ik vaak nogal overbodig met mijn beschuit met muisjes op de bank, terwijl de jonge ouders paniekerig probeerden te achterhalen wat het nieuwste geluidje van hun baby kon betekenen.

Tegenwoordig kom ik daarom met een tas vol avondeten. Ik vermaak de baby terwijl de ouders het door mij gekookte maaltje uitgeput naar binnen schransen. Wanneer het tijd is om te kolven, stap ik weer op.

Vorige week ging het precies zo. Vanwege de hitte had ik zin in iets hartigs en ook de nieuwe moeder wilde wel iets stevigers dan een luchtige zomersalade, Thais bijvoorbeeld. Ik vroeg me af wat kersverse Thaise moeders graag zouden eten. Digitaal ging ik te rade bij Thaise kennissen in Bangkok.

‘Gerechten met gember of bananenbloesem’, zei de een. ‘Scherpe soep met pompoen’, zei de ander. Volgens veel Thaise moeders zou dit de lactatie stimuleren, legden ze uit. Mijn vriendin wilde liever geen vlees en ook niet te pittig eten. Gember vond ze geen bezwaar. Dus combineerde ik bloesem met gember en maakte een vleesloze variant op yum woon sen, een salade van glasnoedels waar meestal garnalen en gehakt door gaan. De bloesem vond ik in blik bij de toko en deed qua smaak en textuur erg denken aan artisjokhart. Of het effect had, hoor ik nog, lekker was het zeker. 

Marineer de tofu 15 minuten in sojasaus. Laat de reepjes uitlekken en frituur ze in een laagje zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur krokant. Leg ze op keukenpapier. Overgiet de noedels met kokend water, week 3 tot 4 minuten en laat uitlekken in een vergiet. Fruit de gember in een koekenpan in een scheut zonnebloemolie. Een rode peper en twee tenen knoflook liet ik op verzoek weg. Voeg de bananenbloesem toe en stoof enkele minuten. Doe samen met de noedels, tofu, tomaat, bleekselderij, sjalot en de wortel in een mengkom. Maak een dressing van limoensap, vissaus en suiker, en giet deze erbij. Meng alles door elkaar. Schep op borden en garneer met de pinda’s. 

Ingrediënten

150 g tofu, in reepjes van ½ cm dik

3 eetl. lichte sojasaus

150 g glasnoedels van mungbonenzetmeel (toko)

5 cm verse gember, geraspt

125 g bananenbloesem uit blik (toko), in plakjes, of vervang door artisjokharten uit blik

3 middelgrote tomaten, in dunne partjes

80 g bleekselderij met blad, in dunne ringen

1 sjalot, gesnipperd

1 bospeen, geraspt

3 eetl. limoensap

5 eetl. vissaus

1 eetl. suiker

handje pinda’s

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.