De gidsVolkskeuken

De Volkskeuken: Thaise maaltijdsoep

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Thaise maaltijdsoep, hoofdgerecht voor 2 personen.

Beeld Pay-Uun Hiu

‘Is iedereen er? Ik zie Jolanda, Ron, Eva Maria, José, Danny en ja, Pay-Uun is er ook. Welkom allemaal, dan kunnen we beginnen.’ Martijn Postma, de chef-kok van kookstudio Boerin en de Kok in Bovenkerk, kijkt ons aan en wij kijken rond in zijn keuken en naar de ingrediënten voor de Thaise maaltijdsoep die we gaan maken. O ja, nog een ding voor we beginnen: of we onze microfoons op mute willen zetten, anders wordt het zo’n herrie. Als we vragen hebben, kunnen we de chatfunctie gebruiken.

Het vraagt even wat aanpassing, zo’n online interactieve kookworkshop via Zoom. Maar als je niet in het echt samen kunt koken, komt dit er toch heel dichtbij. Laptopje op het aanrecht en snijden, hakken en bakken terwijl Martijn uitleg geeft en mooie verhalen vertelt over zijn kookervaringen in Thailand. Echt, een geweldige uitvinding, zijn Cuisine Quarantaine. In deze (gedeeltelijke) lockdowntijd ook elke maandag om 14.00 uur een workshop voor kinderen. Kijk op Facebook: Boerin en De Kok.

Ingrediënten

100 g witte rijst

4 limoenblaadjes

2 eetl. groene currypasta

1 à 2 eetl. (kokos-)olie

1 à 2 stengels citroengras, gekneusd

4 plakjes laoswortel (of ½ theel. laospoeder)

200 ml water

400 ml kokosmelk

1 middelgrote wortel, in dunne plakjes

100 g oesterzwam, in stukjes

1 rode paprika, in reepjes

100 g paksoi, in reepjes

3 lente-uitjes, in ringetjes (wit en groen gescheiden)

20 g koriander

½ limoen

handje pinda’s of gefruite uitjes

Zet de rijst op met afgepast water (2 koppen water op 1 kop rijst, oftewel 1 vingerkootje water boven de rijst), een snufje zout en 1 limoenblaadje en kook die gaar. Bak intussen in een wok of braadpan 2 eetl. currypasta 2 à 3 min. in wat olie tot die gaat geuren. Haal er dan 1 eetl. uit en zet die opzij. Doe de citroengrasstengel met het resterende limoenblad en de laoswortel bij de pasta. (Ik bakte gelijk wat fijngehakte knoflook en gember mee.) Voeg het water en de kokosmelk toe, breng aan de kook en laat zachtjes zonder deksel pruttelen.

Snijd de wortel en laat die meekoken. Prepareer de rest van de groente en doe alles in de soep, behalve het groen van de lente-ui. Snijd de koriander en doe de steeltjes in de soep. Breng alles opnieuw aan de kook, proef of er nog wat van de currypasta bij moet en voeg naar smaak zout en limoensap toe. Neem twee soepkommen, doe in elk ervan een portie rijst en giet de soep eroverheen. Garneer met korianderblaadjes, lente-ui en wat gehakte pinda’s of gefruite uitjes. Eet met paksoi- of komkommersalade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden