De gidsDe Volkskeuken

De Volkskeuken: Surinaamse koek

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: kuku sondra eksi, Surinaamse cake, 12-15 plakken

Beeld Pay-Uun Hiu

Mijn tante A. staat voor me met een platte witte schaal in de vorm van een langgerekt klaverblad. Het zwart en pastelgroen aan de randjes is versleten. ‘Deze is nog van het Voltaplein’, zegt ze. Het huis van mijn grootouders in Amsterdam, lang geleden. Op deze schaal ging bij alle familiegelegenheden de zelfgemaakte boterkoek rond, die ik niet lustte.

Maar daar zijn we nu niet. We ruimen het grachtenhuis leeg waar mijn tante M. heeft gewoond. Vorig jaar in de zomer begonnen haar benen te trillen. Op weg naar de opera viel ze en brak haar pols. Ze is nooit meer thuisgekomen. De smalle, steile trappen waar ze zeker veertig jaar behendig op en neer klauterde, zijn niet geschikt voor benen die het niet doen.

Ik krijg de schaal, met opdracht: maak er iets moois voor. Dat doe ik, maar geen boterkoek. Het wordt een kuku sondro eksi, cake zonder eieren, uit het Surinaams bakboek van Diana Dubois. Met plantaardige margarine en melk, is-ie ook nog veganistisch.

Ingrediënten

150 g rozijnen

50 ml bruine rum

120 g zachte margarine

200 g witte basterdsuiker

125-150 ml (plantaardige) melk

300 g tarwebloem

45 g custardpoeder

16 g vanillesuiker

16 g bakpoeder

kaneel, nootmuskaat, gemberpoeder, zout; van elk een ½ theel.

1/8 theel. kruidnagelpoeder

Surinaamse suikermuisjes (musketzaad)

Week de rozijnen in de rum. Beboter een cakevorm (22x10 cm) en bestrooi licht met bloem. Mix in een beslagkom de boter en suiker. Meng er de rozijnen met de rum en de melk doorheen. Zeef de overige ingrediënten in een kom en mix door het boter-suikermengsel. Kijk of het niet te droog wordt; voeg indien nodig nog wat melk toe. Schep de (plakkerige) massa in de bakvorm en strijk de bovenkant glad met een schone lepel. Plaats de cake in het midden van een voorverwarmde oven (175 graden, hetelucht). Bak 20 minuten, bedek de vorm met aluminiumfolie en bak nog 40 minuten. Steek een satéprikker in het midden van de cake en als die er droog uit komt, is, zoals Dubois schrijft, ‘het schatje klaar’. Laat de cake in de vorm even afkoelen, haal hem dan eruit en laat op een taartrooster verder afkoelen. Bestrijk de bovenkant met wat gesmolten boter of suikerwater en bestrooi met de suikermuisjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden