Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: Stroopwafels in de categorie amazing

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: amazing stroopwafels.

Beeld Pay-Uun Hiu

‘Zal ik dan eens amazing stroopwafels voor jullie bakken?’, zeg ik tegen onze muziekredacteur Merlijn Kerkhof. Hij heeft een boek geschreven over de band van zijn vader, The Amazing Stroopwafels. Een eigenwijze Rotterdamse band die al sinds 1979 stoïcijns een recordaantal hits heeft geproduceerd die nooit de top-40 hebben bereikt, maar wel een vast publiek trokken. Hun evergreen is Oude Maasweg, een bluesy roadsong over verloren liefde op een desolate snelweg. In de regen, natuurlijk. En nergens de geur en troost van warme stroopwafels, want die bestaan alleen in hun naam.

Dus zegt Merlijn geen nee, natuurlijk. ‘Mijn vader houdt van Indiase smaken’, zegt hij erbij. Maar het valt nog niet mee een echte verbazingwekkende stroopwafel te verzinnen, al is het alleen al omdat een stroopwafelijzer voor particulier gebruik onbetaalbaar is. Een (elektrisch) ijzer voor dunne wafels, kniepertjes, kost rond de 30 euro en daarmee gaat het ook prima. Basis is het recept uit de Koekjesbijbel van Rutger van de Broek en na wat experimenteren krijgt de stroop een licht exotische touch door rozenwater, kardemom en kaneel.

Ingrediënten

voor circa 20 stuks

Deeg:
140 g boter, gesmolten

275 g witte basterdsuiker

1 theel. vanille-extract

¼ theel. zout

2 eieren, op kamertemperatuur

350 g bloem

boter of olie  om in te vetten

Stroop:
200 g keukenstroop

100 g palmsuiker

75 g boter

1 à 1 ½ theel. kaneel

1 à 1 ½ theel. kardemom, gemalen

2 theel. rozenwater

Bereiding

Deeg: meng de gesmolten boter met de basterdsuiker en het vanille-extract in een kom. Roer de eieren erdoor. Meng de bloem met het zout erdoor en kneed tot een soepel deeg. Dek de kom af en laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast. Kneed het daarna nog even door en verdeel in bolletjes van 20 gram.

Stroop: breng de stroop au bain-marie aan de kook en los er dan de suiker en de boter in op. Voeg vervolgens de specerijen en het rozenwater toe. Houd de stroop warm.

Verwarm het wafelijzer en vet het lichtjes in met boter of olie. Leg een deegbolletje in het wafelijzer, druk iets plat en bak in ca. 2 minuten een wafel en leg die opzij. Doe het volgende deegbolletje in het wafelijzer en smeer de andere wafel in met stroop. Leg de tweede wafel erop als die klaar is en druk een uitsteekring op de beide wafels. Snijd met een scherp mes de uitsteeksels rondom de ring weg (lekker om tussendoor van te snoepen). Laat de stroopwafels afkoelen op een rooster met een bord eronder om de lekkende stroop op te vangen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden