recepten de volkskeuken

De Volkskeuken: Stoofpotje met hert

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: stoofpotje met hert (hoofdgerecht voor zes personen).

Hertenstoofpot met knolselderijpuree en geroosterde prei. Beeld Tallina van den Hoed

Herfst is de tijd voor wild: na een zomer vol eten hebben de dieren wat extra vlees op de botten. Da’s eigenlijk een buffer voor de karige winter, al heeft het gemiddelde supermarktwild die niet echt nodig: vaak is dat tam en wordt het in de winter gewoon gevoerd.

Dat ligt anders voor het wild uit mijn regio: Ik woon naast de Oostvaardersplassen, bekend van afschot in de winter en actievoerders die hekken kapot knipten, boswachters bedreigden en sluizen saboteerden.

Na de afgelopen strenge winter, waarin veel dieren honger leden, is besloten dat vooral de hertenkudde kleiner moet. Nog meer afschot, maar gelukkig hoeft dit vlees niet vernietigd: poeliers uit de regio mogen het gaan verkopen. Kom maar op, zeg ik, ik lust wel zo’n hert. Nou zitten daar natuurlijk niet alleen maar malse boutjes aan: Oostvaarderswild kan stug zijn. Maar daar kunnen we wat mee: marineren en lang stoven. Werkt ook voor ander wild.

Snijd de uien in ringen, de wortel en de knoflook in plakjes en doe dit met de kruiden en het in blokjes gesneden vlees in een pan. Giet wijn en port erbij, roer om, zorg dat alle stukken vlees onderstaan en laat dit minstens een nacht marineren.

Schep het vlees uit de marinade en dep het droog. Bestrooi met zout en peper en wentel de blokjes door de bloem. Zeef de marinade.

Smelt de boter in een liefst gietijzeren braadpan en bak de blokjes ontbijtspek erin tot ze beginnen te bruinen. Bak het vlees dan in ongeveer 4 porties bruin. Als u te veel vlees in één keer in de pan doet, wordt het niet mooi bruin. Haal de laatste portie vlees uit de pan en giet dan plons voor plons de gezeefde marinade in de pan. Roer zodat er geen klontjes ontstaan. Als het vocht goed warm is, mag het vlees er weer bij. Voeg de groenten en kruiden uit de marinade toe. Snijd de kastanjechampignons in kwarten en doe die met de uitgelekte zilveruitjes ook in de pan. laat het met de deksel op een klein kiertje zeker 2 uur heel zachtjes sudderen.

Eet bijvoorbeeld met aardappel-knolselderijpuree en geroosterde prei.

Ingrediënten

2 uien

200 g peen

5 tenen knoflook

1 theel. gemalen peperkorrels

4 geplette pimentkorrels

4 laurierblaadjes

3 takjes tijm

700 g hertenpoelet

7 dl rode wijn

1 dl rode port

zout, peper

50 g bloem

75 g boter

100 g gerookt ontbijtspek in blokjes

250 g kastanjechampignons

100 g zilveruitjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.