De Gids Volkskeuken

De Volkskeuken: Spaghetti met boerenkool en paprika

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: spaghetti met boerenkool en paprika, hoofdgerecht voor 4 personen.

Spaghetti met boerenkool en paprika. Beeld Onno Kleyn

Het is grauw in de Tonnerrois, de lucht, de ondergelopen weiden langs de Armançon, de huizen en de mensen. Vooral die laatsten, en dan bedoel ik ook vanbinnen. In Tonnerre en omgeving is weinig werk en al helemaal niet voor hoger opgeleiden. Wie iets kan, vertrekt. De overblijvers hebben een klein baantje of zijn werkloos. Maar met de feestdagen komt er toch iets van elan. De gemeente hangt kleurige lichtjes op en dit jaar is er zelfs een schaatsbaan op het plein voor Hôtel Dieu, het immense hospitaal uit 1293. De hypermarchés bij het stadje, Leclerq en Auchan, de Lidl én de Aldi (op 5000 bewoners!) verkopen grote hoeveelheden foie gras en oesters, plus kant-en-klare gevulde vogels en prachtige patisserie voor het dessert. Samen met een plateau kaas zijn de kerst- en oudejaarsmenu’s zo fluks ingericht: de meeste Fransen kunnen slecht koken. Nou ja, de meeste Nederlanders kiezen er ook voor om de eters zelf hun voedsel te laten bereiden in gourmetpannetjes. Met gastronomie heeft het niets te maken; het gaat om de pret.

Vandaag zijn we nog even in limbo tussen kerst en oudjaar. Tijd om even rustig adem te halen en iets stichtelijks te eten. Spaghetti met boerenkool en paprika, verzon ik. Met een klein beetje gehakt, meer als smaakmaker dan als substantieel onderdeel. Neem daarom geen rundergehakt maar half-om-half of zelfs varkensgehakt, als je eraan kunt komen.

Ingrediënten

300 g gesneden boerenkool

2 puntpaprika’s

3 eetl. olijfolie

2 tenen knoflook, gehakt

75 g half-om-halfgehakt

1 gulle theel. paprikapoeder

3 eetl. ketjap manis

400 g spaghetti

Bereiding

Zet de boerenkool met een bodempje water en wat zout op en kook beetgaar in 10 minuten. Giet af.

Verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in kleine reepjes. Verhit de olie in een braadpan en doe er de paprika, knoflook en het gehakt in. Bak omscheppend zodat het gehakt losraakt. Draai dan het vuur laag, dek af met een deksel en smoor tot de paprika zacht wordt. Breng op smaak met paprikapoeder en ketjap en misschien nog zout. Wie wil, voegt extra pep toe in de vorm van zwarte of chilipeper.

Kook de spaghetti al dente in water met 10 g zout per liter. Bewaar een kopje kookwater en giet de pasta af. Meng grondig met het paprikamengsel en de boerenkool. Gebruik wat van het kookwater om het smeuïg te houden.

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden