De Gids Volkskeuken

De Volkskeuken: Spaanse broodjes met een tomatenprutje

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Spaanse broodjes met tomaat, ontbijt, lunch of borrelhap voor 2 personen.

Spaanse broodjes Beeld Sake Slootweg

Een verjaardagslunch voor een oude douairière in een Overijssels kasteeltje, een Gaypride-borrel voor vijftig afgetrainde jongens op een kolossaal Amsterdams dakterras of een ontbijt in het Pianola Museum in de Jordaan; het leukste aan cateren vind ik de plekken waar ik in mijn gehuurde bestelbusje en kratten vol chique-menseneten naartoe rijd. Op een van die plekken kon ik met m’n busje niet komen. Precies twee jaar geleden zat ik eind maart op het Spaanse eiland Ibiza, om kookles te geven aan een keurige Hollandse mevrouw en haar drie vriendinnen.

Iedere ochtend reden de mevrouw en ik in haar jeep naar de mercado in Santa Eulària. Haar mopshondje Berend reed mee op mijn schoot. Na het winkelen dronken we koffie en bestelde ze voor mij een bocadillo. Een Spaans broodje, in dit geval belegd met ham en een heerlijk tomatenprutje. Het prutje hield me de hele week bezig. Waarom was het zo lekker? Moest er sjalot of knoflook bij? Waren de tomaten eerst gepocheerd? De laatste dag vroeg ik het aan de Poolse serveerster in het café: ‘Lekker hè!’, zei ze. ‘Mijn moeder noemt het Spaanse boter!’ Maar hoe maak je het dan? ‘Nou gewoon, met de staafmixer...’ Ze bolde haar hand alsof ze een staafmixer vasthield en deed, ten overstaan van het hele terras, het pulserende geluid van het apparaat nog even na.

Vandaag maken we Spaanse broodjes met een tomatenprutje. Wanneer u nu geïrriteerd van uw krant opkijkt en denkt: ‘sinds wanneer is deze kookrubriek een broodjesrubriek?’, dan moet u deze Spaanse boterhaminnovatie toch eens proberen. Ik kan al twee jaar niet meer zonder. Volgende week doe ik dan weer iets met chique-menseneten. Eerlijk beloofd.

Ingrediënten
4 pistoletjes
1/2 teen knoflook
2  (smaakvolle) middelgrote tomaten
8 plakjes gedroogde rauwe ham (Serranoham bijvoorbeeld)

Snijd de broodjes open en rooster licht aan de platte kant in een grillpan of in de oven. Wrijf beide kanten in met de knoflookteen. Snijd de tomaten in partjes en verwijder eventuele harde stukjes. Pureer de tomaten met de staafmixer en wat zout en peper. Het mag best hartig smaken. Smeer wat van de puree op beide kanten. Doe er niet te veel op, anders wordt het zompig. Besprenkel met wat olijfolie, beleg met plakjes ham en druk stevig dicht. Online vind ik foto’s van zeer uitbundig belegde boccadillos. Volgens mij is simpel juist het lekkerst: ham, gegrilde groente, een omelet, of misschien het allerlekkerst; alleen maar Spaanse boter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.