Recept De Volkskeuken

De Volkskeuken: Sober, maar verfijnd soepje

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Vandaag: broodsoep met citroen en knoflook, voorgerecht of lunch voor 4 tot 6 personen

Broodsoep met citroen en knoflook Beeld Loethe Olthuis

Mijn portemonnee moet nu echt even bijkomen. Hoewel ik probeer standvastig te zijn, verleid december me altijd weer tot het kopen van vergulde kersthertjes en het hapjes-hamsteren voor ongeveer honderd man, want stel dat ‘er iemand onverwachts langskomt’. Dat was ook zo, op Tweede Kerstdag, maar die twee gasten waren zielsgelukkig met een bruine boterham met kaas en een kopje soep.

Mijn januarimaaltijden staan daarom in het teken van soberheid. Al moet je dat ook niet te ver doorvoeren: als het niet lekker is, ga je in februari gewoon weer los. Het kan verder geen kwaad om in 2019 na te denken over een goed restjesbeleid. Dat bespaart niet alleen geld. Zolang er jaarlijks ruim 40 kilo voedsel per persoon in de vuilnisbak belandt, hebben voornemens als ‘minder vlees eten’ of ‘alleen groenten van het seizoen’ weinig zin. 

Brood behoort tot de meest verspilde voedingsmiddelen. Gek eigenlijk, want zelfs als je genoeg zelfgemaakt paneermeel hebt, zijn tosti’s, wentelteefjes, broodpizza’s en eenvoudige geroosterde boterhammen toch niet zo moeilijk te bedenken. Ik voeg daar nu broodsoep aan toe. Met sneetjes oud brood, knoflook, bouillon, wat melk en room maak je in een ommezien een voordelig, verfijnd soepje. 

De vegan-versie is net zo lekker. Citroen maakt het fris en spannend, maar dat kun je eventueel weglaten. Het is bovendien een fantastische varieersoep: vervang de lente-ui bijvoorbeeld door fijngehakte bieslook, peterselie of dragon, en in het voorjaar door een hand fijngehakte kervel. Of geef de soep een oosters tintje met kokosmelk/-room, een scheutje sojasaus en geraspte gember in plaats van citroenrasp.

Broodsoep met citroen en knoflook

Voorgerecht of lunchgerecht voor 4 tot 6 personen

2 eetl. olijf- of zonnebloemolie

5 tenen knoflook, gepeld, fijngehakt

90 g oud (wit-, bruin- of volkoren)brood, in kleine blokjes

1 liter groente- of kippenbouillon (zelfgemaakt/blokje/pot)

125 ml melk (of sojamelk)

125 ml slagroom (of soja-/haverroom)

geraspte schil van 1/2 biologische citroen

3 lente-uitjes, in flinterdunne schuine ringetjes

Bereiding

Verhit de olie in een flinke braadpan en fruit de knoflook al roerend circa 2 minuten op laag vuur.  Voeg de broodstukjes toe, draai het vuur hoger en roerbak het brood 2 tot 3 minuten tot het iets bruin is: pas op voor aanbranden!  Voeg de bouillon, melk en room toe, breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken, roer regelmatig. Pureer de soep glad met een staafmixer. Roer de citroenrasp en lente-ui erdoor en laat een minuutje opwarmen. Breng de soep zo nodig op smaak met versgemalen peper en zout.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.