Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: Snelle vissoep

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag:  Snelle vissoep (hoofdgerecht voor 3-4 personen).

Snelle vissoep Foto Loethe Olthuis

Heeft u een fijne vakantie gehad? Lekker gegeten? Croissants, brioche en café au lait op Franse terrasjes? Verrukkelijk vruchtenijs onder een Italiaanse parasol? En ’s avonds: herinnert u zich die bouillabaisse, om je vingers bij af te likken zo lekker, of misschien de Spaanse zarzuela of de suquet, ook van die heerlijke, traditionele vissoepen?

Ik moet u helaas even streng toespreken. U bent nu namelijk in Nederland, dat godzijdank weer op een kikkerlandje begint te lijken in plaats van op een Spaanse costa. Dat betekent dat u weer braaf naar uw werk moet, dat de kinderen weer naar school gaan en tijd een schaarse luxe is. Een ijsje? Uit het vriesvak van de supermarkt. En de koffie moet u zelf zetten. Maar de vissoep, die maakt u óók zelf: nee, niet moeilijk. En klaar in een half uur.

Loethe Olthuis. Foto Studio V

Vergeet bouillon trekken van graten en koppen. Rouille maken klinkt ook simpel, maar u heeft daar simpelweg geen tijd meer voor. Wat u wel gaat doen: visfilet met MSC- of ASC-keurmerk kopen, gewoon uit de supermarkt. Bovendien een stuk duurzamer dan dorade, schorpioenvis, poon of zeepaling, een bedreigde haaiensoort. Maak deze soep. Doe een stokbrood in de oven, zet lekkere olijfolie klaar. Dek de tafel gezellig, doe een zomerjurk of -shirt aan en serveer de soep. Zo is Nederland niet echt afzien, toch?

Snijd de zalm en kabeljauw in dobbelstenen. Verhit de olie in een flinke braadpan en bak ui en knoflook 3 minuten op zacht vuur. Doe de tomatenpuree en paprikareepjes erbij, fruit nog 1 minuut mee en schenk er dan 1 liter water en de witte wijn bij. Verkruimel de bouillonblokjes erboven en voeg dragon, laurier en suiker toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.

Draai het vuur uit. Doe de zalm, kabeljauw en lente-ui in de pan en laat ongeveer 5 minuten staan met het deksel erop. Voeg de mosselen en kreeftjes/garnalen toe (plus eventueel de pastis) en warm nog 1 minuutje door op laag vuur. Eet met knapperig brood.

Snelle vissoep (hoofdgerecht voor 3-4 personen)

200 g ASC-zalmfilet

200 g MSC-kabeljauwfilet

2 eetl. olijfolie

1 ui, gesnipperd

1 teen knoflook, fijngehakt

1 blikje tomatenpuree

1 groene paprika, schoongemaakt, in kleine reepjes

200 ml droge witte wijn

3 groente- of visbouillonblokjes

3 takjes dragon

1 laurierblad

1 theel. suiker

1 bosje lente-uitjes, schoongemaakt, in ringetjes

150 g gekookte MSC-mosselen

100 g rivierkreeftjes of ASC-garnalen

eventueel 1-2 eetl. pastis 

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.