Recept De Volkskeuken

De Volkskeuken: Snelle curry met jackfruit

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: vegetarische Thaise rode curry. Hoofdgerecht voor vier personen. 

Vegetarische curry Beeld Tallina van den Hoed

Het is de ‘Week zonder vlees’. Dat houdt gelukkig niet in dat er actievoerders bij het vleesschap van de super staan, of dat er knolselderijen en andere robuuste groenten voor slagerswinkels worden neergelegd uit protest. Niets van dat alles. De ‘Week zonder vlees’-stichting wil graag dat we ons bewust worden van wat we allemaal kunnen besparen als we een week geen vlees eten. 130 liter water en 76 kilometer autorijden, dat is de moeite waard.

Het past in de tijd: Afgelopen zondag was er een klimaatmars in Amsterdam, en aanstaande donderdag is er weer een jongerenprotest op het Malieveld voor een beter ­klimaatbeleid.

Nu, lieve grote mensen, niet gaan mopperen op die tieners die alleen maar willen spijbelen en niet zeggen dat ze na de ­vorige demonstratie fastfood gingen eten en dat dat hele klimaat ze dus niet boeit, want dat is niet zo. Mijn dochter at al vaak vegetarisch, maar dringt er nu bij mij op aan nog vaker vega te koken, en Zoon (carnivoor) moppert daar veel minder over. Logisch, want de meeste vleesvervangers smaken naar snackvlees en daar is hij dol op. Ik niet zo.

Daarom ben ik blij dat jackfruit nu ook in de supermarkt te koop is. Jackfruit, Pay-Uun Hiu zei het vorige week al, is een tropische vrucht die je rijp kunt oogsten, en dan smaakt hij naar rijp fruit. Maar als je ’m onrijp oogst, heeft hij de structuur van vlees en laat hij zich heel makkelijk als vlees op smaak brengen. En het is nog fairtrade ook, dus dat is goed voor de boeren. Nog een fijne bijkomstigheid: het is snel klaar.

Ingrediënten

1 ui

2 tenen knoflook

1 stengel bleekselderij

2 eetl. thaise rode currypasta

100 g wortel

400 g broccoli

400 ml. kokosmelk

2 blikken fairtrade jackfruit (albert heijn)

evt. 100 g cashewnoten

Snipper ui en knoflook en snijd bleekselderij in reepjes. Bak ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur in een sliert olie. Haal de roosjes van de broccoli. Schil de wortel en de broccolisteel en snijd in plakjes. Bak de currypasta mee met de uien. Doe dan de wortel en de broccoli erbij. Giet de kokosmelk erbij. Giet de blikken jackfruit af en spoel de stukjes even, zo nemen ze beter smaak op. Doe het jackfruit in de pan, roer het om en laat het een kwartiertje pruttelen. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Eet met rijst en strooi de ­cashewnoten eroverheen.

volkskeuken@volkskrant.nl

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden