Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: smaaktomaten in de salsa

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: pittige tomatensalsa, een fris barbecue-bijgerecht voor 4 personen.

Pittige tomatensalsa. Beeld Loethe Olthuis

INGREDIËNTEN

barbecue-bijgerecht voor 4 personen. 

1 limoen, uitgeperst

½ theel. gemalen komijn

2 eetl. zonnebloemolie

1 eetl. noten- of sesamolie

500 g stevige vlees- of pruimtomaten, ontveld

1 rijpe mango, geschild

1 rood pepertje

3 lente-uitjes, schoongemaakt

Blaadjes van ½ bosje bladpeterselie of koriander, grof gehakt

Wat gebeurt er als je een teler van biologische tomaten uitnodigt op een tomatenproeverij? Dan neemt hij een krat met tomaten in alle kleuren en maten mee. Ik had nog zó gezegd ‘neem alleen die tomaten mee die je zelf het lekkerst vindt’, maar hij kon niet kiezen. Nu konden wij proevers dat ook amper. De tomaten waren allemaal verrukkelijk: aromatisch, sappig, zoet of hartig. Waarom smaken tomaten uit de supermarkt niet zo? Simpel: supermarkten verplichten telers om wekelijks een bepaald volume te leveren. Ook als nog niet alle tomaten rijp en dus lekker genoeg zijn.

Nu is de helft van die smaaktomaten nog over. Nadat ik tomaat op brood, door de pasta, in soep en als saus had gegeten, kreeg ik een uitnodiging voor een barbecue. Nu ben ik absoluut geen fan van barbecuen, tenminste, niet van het soort waarbij grote lappen plofbeest, kleffe instantsalades en sausjes uit flesjes worden geserveerd. Maar hier zou alleen vis zijn, allerlei vegalekkers, veel groente en met mate biovlees. Of ik ook wat wilde meenemen? Het liefst een lekker sausje?

Het werd een pittige tomatensalsa met tropische mango, heerlijk bij alles dat je op de barbecue kunt roosteren. Het leuke is: als je de tomaat- en mangoblokjes grover snijdt, verandert de salsa vanzelf in een salade. Je kunt ook geweldig variëren met dit recept. Vervang de mango bijvoorbeeld door perzik of partjes ontvelde sinaasappel. Of de komijn door gemalen koriander en de peterselie- of korianderblaadjes door munt. Gehakte rode ui doet het ook goed in plaats van lente-ui.

Bereiding

Klop de helft van het limoensap met de komijn, een flinke snuf zout en de oliesoorten tot een sausje. Snijd de tomaten en mango in blokjes van gelijke grootte. Verwijder de zaadjes van het pepertje en hak het fijn. Snijd de lente-ui in dunne ringetjes. Doe de tomaat- en mangoblokjes, gehakte peper en uiringetjes in een kom en schep er luchtig het sausje en de gehakte peterselie of koriander door. Proef en voeg eventueel extra zout en/of limoensap toe: het moet pittig zuurzoet smaken. Zet afgedekt in de koelkast, schep voor het serveren nog een keer door. 

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden